Nyheder – Globalt

Under Regioner

Analyse: FN vil være mere farverig og forståelig

Millioner af børn overlever: Verdens lande har reddet 48 millioner børn under fem år fra at dø siden 2000. Dagligt dør 16.000 børn stadig, men det kan bremses med hjælp til fødsel og pleje.

Fire gange mere beskyttet hav: Siden 2000 er verdens beskyttede havområder firdoblet i størrelse. Verdensdelen Oceanien havde dengang kun 0,1 procent beskyttet hav, men har i dag 7,4 pct.

’Sultens slavehær’ skrumper: Selvom de var i arbejde, måtte mere end hver fjerde arbejder i verden leve for under 1,9 dollars om dagen i 2000. I dag er det hver tiende.

Manden som tegnede en bedre verden

Nu 100 lande mod klyngebomber: I det seneste år har yderligere syv lande sluttet sig til den internationale aftale mod klyngebomber. Dermed har 100 lande nu forbudt de invaliderende våben.

Langt billigere medicin mod hiv/aids: I år 2000 kostede den livsvigtige medicin mod hiv/aids omkring 10.000 dollars per person om året, men i dag er prisen faldet til under 100 dollars.

Vi har en plan for verdens fremtid

Analyse: Uddannelse i ulande er den klogeste investering

Det kolde gys gav ny viden: ”Ice bucket challenge” var ikke kun for sjov. Der blev indsamlet 115 mio. $ til at forske i sygdommen ALS, og det har nu ført til opdagelsen af et vigtigt gen.

Analyse: Flere levende børn bremser befolknings­eksplosionen

En verden uden aids er i sigte: Der er nu flere der får medicin mod aids, end der er nye smittetilfælde. Medicinen forhindrer sygdommen i at sprede sig, og en verden uden aids er derfor mulig.

Nordamerika går sammen i klimakamp: USA, Canada og Mexico har indgået en aftale om at skifte til 50 procent ren energi inden 2025 og hjælpe hinanden med at begrænse skaderne fra klimaforandringer.

Vacciner redder millioner: På verdensplan redder vacciner 2-3 millioner menneskeliv hvert år. Omkring 18,7 millioner spædbørn mangler dog stadig basale vaccinationer, ifølge WHO.

Mindre og sundere familier: I 1990 fik hver kvinde i verden i gennemsnit 3,27 børn. I dag er det tal faldet til 2,45. Samtidig overlever flere børn.

Flere bæredygtige fisk i nettet: MSC-mærket for bæredygtigt fiskeri sidder nu på 9,4 % af den globale fangst. Det er næsten en fordobling siden 2010, og ordningen har givet flere fisk i havet.

Stor fremgang i medicin mod aids: I de seneste fem år har dobbelt så mange hiv-smittede fået adgang til livsvigtig aids-medicin. FN estimerer, at 17 millioner mennesker nu er i behandling.

Ny aftale mod plyndring af havet: Den første internationalt bindende aftale om at stoppe ulovligt og ureguleret fiskeri er netop trådt i kraft. 29 enkeltlande plus EU er indtil videre med.

Ny aftale skal stoppe udplyndring af havet

Flere lys på lagkagen: Den gennemsnitlige levealder i verden stiger hurtigere end på noget tidspunkt siden 1960’erne. Det skyldes blandt andet bedre sundhed og kontrol af sygdomme.