Kort Nyt

UK erklærer klima-nødsituation

Det britiske parlament har erklæret klimakrisen som en nødsituation, og lægger dermed ekstra pres på regeringen for at gøre mere for at beskytte klima og miljø.

Mindre hiv i Nigeria end man troede

Efter en nylig undersøgelse vurderer Nigeria, at der kun er halvt så mange hiv-smittede i landet, end man tidligere mente. Det øger håbet om at bekæmpe sygdommen.

DNA-spor afslører klamme hundeejere

Flere steder i USA bruger de nu DNA-test til at afsløre hundeejere, der ikke samler deres hundes afføring op. Hver dag bliver over hundrede lorte analyseret.

Tyk papegøje slår parringsrekord

Verdens tykkeste papegøje, kakapoen, der er kritisk truet, har haft rekordstor parringssæson. Der findes kun 147 voksne fugle, men de har i år klækket 76 unger.

Belize tredobler fredede havområder

Det lille mellemamerikanske land Belize tredobler størrelsen af sine fredede havområder. Udvidelsen begrænser fiskeri og beskytter koralrev.

Rwanda benåder abortdømte kvinder

Rwandas præsident Paul Kagame benåder 367 kvinder, der var fængslet for at have fået foretaget abort. Kvinder i Rwanda har dog stadig ikke fri adgang til abort.

Sudans diktator fjernet fra posten

Efter flere måneders folkelige protester har Sudans militær fjernet diktatoren Omar al-Bashir. Befolkningen fortsætter dog protesterne for mere demokrati.

Norge slår endnu en elbilrekord

I marts udgjorde elbiler 58,4 % af alle nye bilregistreringer i Norge. Det er ny rekord for landet, der i forvejen har verdens højeste andel af elbiler.

Sydkorea ophæver forbud mod abort

Sydkoreas forfatningsdomstol slår i en dom fast, at det fra 2020 skal være lovligt at få foretaget en abort. Abort har været ulovligt i Sydkorea siden 1953.

Stort fald i dødsstraf

Sidste år var antallet af henrettelser på verdensplan det laveste i mindst ti år. Antallet er faldet med 31 procent siden 2017.

Bananblade erstatter plastikposer

Nogle supermarkeder i Thailand og Vietnam er begyndt at bruge bananblade til at pakke frugt og grønt. Bananbladene erstatter miljøskadelige plastikposer.

Stærkere vækst i Afrika

Den samlede økonomiske vækst i Afrika forventes at nå helt op på 4 % i 2019. Især østafrikanske landes økonomier udvikler sig positivt.