Kort Nyt

Ananas-læder opfundet

Det har vist sig, at man kan lave et læderagtigt materiale af bladene fra ananas-planten. Det giver mulighed for mere miljørigtige sko og tasker.

Kilde: Sustainia

Foto: Ananas Anam, Design by Smith Matthias

Colombia freder mere kyst og hav

Colombia har mere end fordoblet størrelsen på landets store Malpelo-nationalpark ved Stillehavskysten. Området er kendt for sit rige dyreliv.

Kilde: World Conservation Society

Foto: CCBY Alexander Schimmerick

Slut med landminer i Algeriet

Algeriet har nu destrueret deres sidste lager af landminer. Da de tidligere har ryddet alle landets minefelter, er de nu dermed helt fri for de lumske våben.

Kilde: Mine Ban Convention

Foto: CCBY Tobin Jones

Meget mere skov i Frankrig

Siden 1990 er Frankrigs skove i gennemsnit vokset med 100.000 hektar om året. Det betyder, at næsten en tredjedel af landet nu er dækket af træer.

Kilde: World Bank Data Book, The Economist

Foto: CCBY Philippe Rouzet

Ny milepæl i kampen mod aids

For første gang har over halvdelen af verdens hiv-smittede nu adgang til livsvigtig medicin. Antallet af aids-relaterede dødsfald er næsten halveret siden 2005.

Kilde: UNAIDS

Foto: CCBY Cliff James

Lande vil forbyde atomvåben

122 lande i FN har stemt for at forbyde atomvåben. De eksisterende atommagter deltager ikke i aftalen, men det er tanken, at den skal motivere til nedrustning.

Kilde: FN, The Guardian

Foto: CCBY MAPW Australia

Stop for sygeligt tynde modeller

En række store modebrands som Gucci og Louis Vuitton vil ikke længere benytte ultratynde fotomodeller. Det sker efter kritik af, at de spreder anoreksi.

Kilde: BBC

Foto: CCBY Benjamin Watson

Bedre sundhed i Asien

Dødeligheden er faldet i langt de fleste lande i Asien siden år 2000, når man ser på livsstilssygdomme som cancer, diabetes og hjerte-kar-problemer.

Kilde: Asian Development Bank

Foto: CCBY Manuel Ignacio

Kæmpefisk tilbage i dansk farvand

Den enorme blåfinnede tun er nu på vej tilbage i havet omkring Danmark, hvor den forsvandt i tresserne som følge af overfiskning.

Kilde: Verdensnaturfonden WWF

Foto: CCBY aziz SALTIK

Billigere batterier booster biler

Prisen på batterier til el-biler er faldet med 77 procent siden 2010. Det er vigtigt, fordi batteriet udgør en stor del af prisen på bilen.

Kilde: McKinsey&Company

Foto: CCBY Eneas De Troya

Godt nyt for verdens største stork

Takket være bevogtning af storkereder i Cambodia er det lykkedes at udklække nye unger fra 175 reder af verdens største stork: den truede adjudant-fugl.

Kilde: Wildlife Conservation Society

Foto: CCBY Ali Arsh

Færre selvmord i verden

Selvmordsraten har været langsomt faldende i verden de sidste årtier. I 2000 tog 12,2 ud af hver 100.000 deres eget liv, men tallet er nu faldet til 10,7.

Kilde: World Bank (WHO data)

Foto: CCBY Roman Boed