Kort Nyt

Højere bryllupsalder i Indonesien

Indonesien har hævet minimumsalderen for at blive gift fra 16 til 19 år. Det sker for at stoppe børneægteskaber.

Mini-øgle får egen ø

En lille øgle med blå hale blev udryddet i fri natur for 10 år siden, men det er lykkedes at avle 1.500 øgler i fangenskab. De får nu deres egen ø at leve på.

Flere får lys over land

Antallet af mennesker i verden, der ikke har adgang til elektricitet, faldt sidste år fra 1.000 millioner til 860 millioner. Det skyldes især fremgang i Indien.

Verden er blevet mere LGBT-tolerant

De seneste ti år er verden generelt blevet betydeligt mere tolerant overfor seksuelle minoriteter, viser meningsmåling i 167 lande.

Flere sikre steder at sætte fødderne

Siden 2014 har verdens lande ryddet cirka 800 kvadratkilometer for landminer.

Stort fald i kulforbrug

Verdens forbrug af kul er faldet med 3 procent i år, viser fremskrivninger. Faldet svarer til det samlede kulforbrug i Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Skolepiger bekæmper tuberkulose

Siden 2016 har en organisering af pakistanske skolepiger bidraget til at diagnosticere over en million tuberkulosesmittede og videresendt dem til behandling.

Rekordlav rygning i USA

Færre end hver syvende amerikaner ryger nu cigaretter. Det er den laveste andel i 50 år.

Truet krokodille lægger nye æg

Udklækningen af 100 unger giver nyt håb for den kritisk truede gharial-krokodille. Hvert æg tæller, da der kun findes ca. 1000 af de voksne krokodiller.

Verdens mindste hjort findes stadig

Man troede, at den vietnamesiske dværghjort var uddød, men efter 30 år har man igen observeret den i Vietnams skove. Hjorten er på størrelse med en lille kat.

Insulin skal blive billigere

WHO vil nu teste og godkende kopimedicin mod diabetes for at få prisen ned, så flere mennesker i især udviklingslande kan få adgang til behandling.

Grøn strøm overhaler kul i Europa

2019 er på vej til at blive året, hvor Europa for første gang producerer mere strøm fra vind og sol end fra kul.