Kort Nyt

Oddere tilbage i havet

For hundrede år siden dræbte pelsjægere næsten alle havoddere langs Californiens kyst. Men takket være bedre beskyttelse er bestanden nu steget til 125.000.

Kilde: BBC

Foto: CCBY Pacific Southwest Region USFWS

Ebola standset igen

Et nyt udbrud af ebola i DR Congo nåede ikke at sprede sig. Fire mennesker døde, før sundhedspersonale opsporede og nedkæmpede sygdommen.

Kilde: WHO

Foto: CCBY MONUSCO

Grøn energi overhaler sort

Verden installerer nu mere grøn energi hvert år, end vi udbygger de gammeldags energikilder. Det sker, selvom kul og olie får fire gange større statstilskud.

Kilde: FN

Foto: CCBY Intel Free Press

New York forbyder børneægteskaber

Staten New York har hævet aldersgrænsen for ægteskab fra 14 til 18 år. 27 amerikanske stater har stadig ingen minimumsgrænse for ægteskab.

Kilde: CBS News, New York Times

Foto: CCBY Giuseppe Milo

Arbejdere sender flere penge hjem

Verdens migrantarbejdere sender nu 51 procent flere penge hjem til deres familier, end de gjorde for ti år siden. Det hjælper millioner ud af fattigdom.

Kilde: International Fund for Rural Development

Foto: CCBY ILO in Asia

Flod vinder retssag

Floden Rio Atrato i Colombia har vundet retten til beskyttelse og genopretning. Det er en sejr for naturen og for de oprindelige folk, der lever i området.

Kilde: Oxfam Ibis

Foto: CCBY Agencia Prensa Rural

Minerydning redder liv

Sidste år ryddede Cambodia 132 kvadratkilometer for landminer. Antallet af ofre for minerne faldt samtidig betydeligt i forhold til året før.

Kilde: AP Land Mine Monitor

Foto: CCBY UNDP

Godt nyt for minihval

For at redde den lille hvalart vaquitaen har Mexicos regering nu permanent forbudt garnfiskeri i området. Der er kun ca. 30 af de små marsvin tilbage i verden.

Kilde: WWF

Foto: CCBY NOAA Fisheries

Østat stopper børneægteskaber

Den lille caribiske østat Trinidad og Tobago har forbudt børneægteskaber. Tidligere blev især piger helt ned til 11 år gift med langt ældre mænd.

Kilde: Jamaica Observer

Foto: CCBY WILP_Rz

Sjælden øgle vender tilbage

Den kritisk truede Fiji-kamleguan er vendt tilbage til en lille ø i Stillehavet. Rotter og geder blev først fjernet, så den sjældne øgle kunne leve i fred.

Kilde: IUNC

Foto: CCBY Geof Wilson

Fattige får advokathjælp

I de seneste tre år har UNDP hjulpet 3,2 millioner mennesker i forskellige lande med at få juridisk hjælp. Over halvdelen af dem var kvinder.

Kilde: UNDP

Foto: CCBY Chris Beckett

Dobbelt op på bæredygtige fisk

Der er nu dobbelt så mange MSC-mærkede fisk på hylderne som i 2010. I dag bærer 12 procent af verdens fiskefangst det blå mærke.

Kilde: MSC Global Impacts Report 2017

Foto: CCBY deckhand