Kort Nyt – Asien

Nepal rejser sig efter jordskælv

Sidste år oplevede Nepal en økonomisk vækst på 7,5%. Det er takket være opbygningsarbejde efter jordskælvet i 2015, en god monsun og handel med Indien.

I østen stiger uddannelsen op

I Østasien og Mellemøsten tager rekordmange en højere uddannelse end deres forældre. Social mobilitet nedbringer fattigdom og skaber grobund for optimisme.

Bedre mad til børn i Østasien

I Østasien og Stillehavsområdet er antallet af underernærede børn under 5 år faldet fra knap 75 millioner i 1990 til cirka 20 millioner i dag.

Mindre plastik i Sydindien

Den indiske delstat Tamil Nadu vil stoppe salget af en lang række plastprodukter fra start 2019. Det sker for at bekæmpe plastikforurening.

Længere liv i Bangladesh

I Bangladesh lever folk nu 15 år længere end i 1990, og samtidig får de kun halvt så mange børn. Det forventes at kunne bremse landets overbefolkning.

Fremgang for truet delfin

Antallet af de ekstremt truede Irrawaddy-delfiner i Cambodias Mekong-flod er steget fra 80 til 92 på to år. Det skyldes bl.a. samarbejde med turistbådene.

Ny tigerøkonomi på spring

I de seneste ti år har Bangladesh skabt økonomisk vækst. Mange har arbejdet sig ud af ekstrem fattigdom, trods store problemer i landets tekstilindustri.

Solen som alternativ til atomkraft

Vietnam er på vej med fem nye solcelleanlæg. Når solen skinner, vil de tilsammen levere den samme energi som et mindre atomkraftværk.

Alle i skole i Bhutan

I år 2000 var det kun godt halvdelen af børn i Bhutan, der gennemførte grundskolen. I dag er det næsten alle børn - over 99 procent.

Thailand beskytter ’The Beach’

Den berømte bugt Maya Bay, hvor filmen The Beach blev optaget, bliver nu lukket fire måneder hvert år for at skåne naturen mod de mange turister.

Renere luft giver længere liv

Kineserne kan nu se frem til at leve 2,4 år længere i gennemsnit, takket være fire års kamp mod forurening i byerne.

Fødselsattest gennem mobilen

Takket være et app-projekt fik 95% af nyfødte i et område af Pakistan en fødselsattest i 2015, mod kun 5% året før. Registreringen giver børnene flere rettigheder.