Kort Nyt – Globalt

De fleste er demokrater

Selvom mange er utilfredse med deres lands politiske system, mener tre ud af fire stadig, at demokrati er en god styreform, viser undersøgelse fra 38 lande.

Enighed om hav uden plastik

Verdens lande er nu blevet enige om, at plastikforureningen af havet skal stoppes. Men det er endnu ikke bestemt, hvordan det skal ske i praksis.

Udviklingslande fordobler solenergi

Sidste år fordoblede 14 lande deres produktion af solenergi, viser ny rapport. Landene omfatter blandt andet Kina, Brasilien, Mexico og Pakistan.

Grænseoverskridende dyrebeskyttelse

129 lande er blevet enige om at samarbejde for at beskytte 33 dyrearter bedre. Det gælder dyr, der strejfer om, blandt andet hvalhajer, giraffer og leoparder.

Venskab på tværs af religion

2 ud af 3 unge har nære venner, der har en anden religion end deres egen, viser stor undersøgelse i 20 lande.

Overbefolkningen standser

I tresserne steg verdens befolkning med 2% om året, men i dag er tilvæksten faldet til lidt over 1%, og falder stadig, selvom nogle lande stadig får mange børn.

Succes for superfisk

En non profit-organisation har brugt 30 år på at fremavle en variant af fisken tilapia, der vokser 85 % hurtigere og dermed giver flere mennesker mad på bordet.

Ananas-læder opfundet

Det har vist sig, at man kan lave et læderagtigt materiale af bladene fra ananas-planten. Det giver mulighed for mere miljørigtige sko og tasker.

Ny milepæl i kampen mod aids

For første gang har over halvdelen af verdens hiv-smittede nu adgang til livsvigtig medicin. Antallet af aids-relaterede dødsfald er næsten halveret siden 2005.

Lande vil forbyde atomvåben

122 lande i FN har stemt for at forbyde atomvåben. De eksisterende atommagter deltager ikke i aftalen, men det er tanken, at den skal motivere til nedrustning.

Billigere batterier booster biler

Prisen på batterier til el-biler er faldet med 77 procent siden 2010. Det er vigtigt, fordi batteriet udgør en stor del af prisen på bilen.

Færre selvmord i verden

Selvmordsraten har været langsomt faldende i verden de sidste årtier. I 2000 tog 12,2 ud af hver 100.000 deres eget liv, men tallet er nu faldet til 10,7.