Kort Nyt – Latinamerika

Brasilien beskytter store havområder

Den brasilianske regering har oprettet to nye enorme beskyttede havområder, hvor truede dyrearter som havskildpadder, hajer og hvaler skal kunne leve i fred.

Samarbejde gav ret til jord

Danmarks samarbejde med Bolivia har blandt andet hjulpet tusinder af oprindelige folk til at få rettighederne til deres egen jord, viser ny evalueringsrapport.

Mange nye naturparker i Chile

Chile har oprettet fem nye nationalparker og udvider tre eksisterende. De nye fredede områder omfatter i alt over 40.000 km2 – næsten som størrelsen af Danmark.

Brasilien planter ny regnskov

Verdens største genplantningsprojekt skal plante 73 millioner nye træer i Brasilien inden 2023. Landet ønsker at genplante 12 millioner hektar inden 2030.

Mellemamerika mod børneægteskab

Flere latinamerikanske lande har forbudt børneægteskaber, heriblandt Honduras og Guatemala. Indtil 2012 blev 29 procent af latinaerne gift for tidligt.

Havet omkring Påskeøen fredet

Chile har etableret et nyt mega-havreservat omkring Påskeøen. Det skal beskytte områdets rige dyreliv, herunder 27 truede havdyrsarter, mod kommercielt fiskeri.

Colombia freder mere kyst og hav

Colombia har mere end fordoblet størrelsen på landets store Malpelo-nationalpark ved Stillehavskysten. Området er kendt for sit rige dyreliv.

Chiles kvinder får ret til abort

Kvinder i Chile har fået mulighed for abort, hvis de har været udsat for voldtægt, hvis fosteret ikke er levedygtigt, eller hvis kvindens eget liv er i fare.

Stop for olieboring i koralrev

Landet Belize har indført permanent stop for boring efter olie i og omkring landets caribiske koralrev.

Pingviner vejer tungere end jern

For at beskytte sjældne hvaler og pingviner har Chiles regering sagt nej til, at et mineselskab måtte åbne en ny jernmine og havn i den nordlige del af landet.

Flere jaguarer i Argentina

Antallet af jaguarer i skoven langs Argentinas kyst er fordoblet siden 2005. Kameraer i naturen viser, at der nu lever mellem 71 og 107 jaguarer i området.

Flod vinder retssag

Floden Rio Atrato i Colombia har vundet retten til beskyttelse og genopretning. Det er en sejr for naturen og for de oprindelige folk, der lever i området.