Kort Nyt – Latinamerika

Mellemamerika mod børneægteskab

Flere latinamerikanske lande har forbudt børneægteskaber, heriblandt Honduras og Guatemala. Indtil 2012 blev 29 procent af latinaerne gift for tidligt.

Havet omkring Påskeøen fredet

Chile har etableret et nyt mega-havreservat omkring Påskeøen. Det skal beskytte områdets rige dyreliv, herunder 27 truede havdyrsarter, mod kommercielt fiskeri.

Colombia freder mere kyst og hav

Colombia har mere end fordoblet størrelsen på landets store Malpelo-nationalpark ved Stillehavskysten. Området er kendt for sit rige dyreliv.

Chiles kvinder får ret til abort

Kvinder i Chile har fået mulighed for abort, hvis de har været udsat for voldtægt, hvis fosteret ikke er levedygtigt, eller hvis kvindens eget liv er i fare.

Stop for olieboring i koralrev

Landet Belize har indført permanent stop for boring efter olie i og omkring landets caribiske koralrev.

Pingviner vejer tungere end jern

For at beskytte sjældne hvaler og pingviner har Chiles regering sagt nej til, at et mineselskab måtte åbne en ny jernmine og havn i den nordlige del af landet.

Flere jaguarer i Argentina

Antallet af jaguarer i skoven langs Argentinas kyst er fordoblet siden 2005. Kameraer i naturen viser, at der nu lever mellem 71 og 107 jaguarer i området.

Flod vinder retssag

Floden Rio Atrato i Colombia har vundet retten til beskyttelse og genopretning. Det er en sejr for naturen og for de oprindelige folk, der lever i området.

Godt nyt for minihval

For at redde den lille hvalart vaquitaen har Mexicos regering nu permanent forbudt garnfiskeri i området. Der er kun ca. 30 af de små marsvin tilbage i verden.

Østat stopper børneægteskaber

Den lille caribiske østat Trinidad og Tobago har forbudt børneægteskaber. Tidligere blev især piger helt ned til 11 år gift med langt ældre mænd.

Sejr for rent vand i El Salvador

Som det første land i verden har det mineralrige El Salvador forbudt al minedrift af metaller. Det sker for at beskytte landets vandkilder mod forurening.

Lysende ide redder jaguarer

Paraguay beskytter jaguarer ved hjælp af solcelledrevne lamper. Lyset holder jaguarerne fra at angribe kvæg, og landmændene holder sig fra at dræbe jaguarerne.