Kort Nyt – Mellemøsten

Flere flygtninge vender hjem i Irak

For første gang siden 2013 er der nu flere irakere, der er vendt hjem, end der stadig er på flugt. Det skyldes, at sikkerheden er blevet bedre i visse områder.

Slut med landminer i Algeriet

Algeriet har nu destrueret deres sidste lager af landminer. Da de tidligere har ryddet alle landets minefelter, er de nu dermed helt fri for de lumske våben.

Lande lukker ned for led lov

Libanon, Tunesien og Jordan har skrottet en lov, der gjorde det muligt for voldtægtsmænd at slippe for straf ved at tvangsgifte sig med offeret.

Flere får råd til dyr medicin

Ny medicin mod hepatitis C er meget effektiv men også dyr. WHO har i samarbejde med en række lande fået prisen ned. I Egypten faldt prisen fra 900$ til 200$.

Jobkurser styrker kvinder i Egypten

Flere egyptiske kvinder forsørger sig selv takket være jobtræning og forbedrede arbejdsforhold på tekstilfabrikker. 16.500 har fået gavn af jobkurserne.

Bedre retssikkerhed i Mellemøsten

I Mellemøsten er andelen af fanger, der sidder i fængsel uden at være dømt, mere end halveret siden 2005. I 2005 var det 54 procent, nu er det 23 procent.

Mere hjælp når frem i Yemen

FN’s Fødevareprogram får nu fem gange mere hjælp frem i borgerkrigsramte Yemen. Det skyldes, at hjælpen gives som madkuponer til brug hos lokale leverandører.

Lyspunkter i Libanon

Libanon er under pres pga. flygtninge og politisk uro, men der kommer også hjælp. Donorer har givet mad og vand til 865.000, og 347.000 børn er kommet i skole.

Flere børn overlever i Iran

Børnedødeligheden er faldet til en tredjedel i Iran siden 1990. Samtidig får de iranske kvinder i gennemsnit nu kun halvt så mange børn.

Kvinder får mere magt i Tunesien

Andelen af kvinder i Tunesiens parlament er steget fra fire procent i 1989 til 31 procent i 2015.

Marokkanske kvinder i parlamentet

Siden 1990’erne har kvindebevægelsen i Marokko kæmpet for kvinders politiske rettigheder. Nu er 17% af medlemmerne af parlamentet kvinder mod bare 1% i 2003.