19. september 2021

Fuld power på flere tusinde grønne solskinsskoler i Indien

Nyt solcelleprojekt skal skaffe grøn elektricitet til skoler i indisk delstat. Det er både billigere, bedre for CO2-regnskabet og sikrer klasselokaler pålidelige strømkilder.

25.000 skoler i Indiens nordøstlige delstat West Bengal vil blive udstyret med solpaneler. Grafik: Eva Søe Olsen. Foto: Yogendra Singh & Cristi Goia, on Unsplash

De sorte, blanke solpaneler skinner om kap med solens stråler. I tusindvis pryder de stadig flere og flere af tagene på de skoler, som ligger i fjerntliggende områder i Indiens nordøstlige delstat West Bengal.

Her er projektet West Bengals Sunshine Schools nemlig i fuld sving. Planen at udstyre 25.000 skoler med solpaneler og i alt tilføje 250 megawatt ren energi til elnettet inden 2030. Og der er fart på – for projektet sigter efter at installere solceller på 1000 skoler om året. Det giver ikke alene grøn strøm til masser af børn, men målet er også at hver skoles CO2-udledning skal reduceres med 10 tons om året.

”Et af vores grundlæggende mål er at forbinde skoler, der lægger i fjerntliggende områder, med robust og let tilgængelig strøm, så selv børn i landdistrikterne kan få glæde af de nyeste uddannelsesfaciliteter,” sagde Ratan Mondal, som er bestyrelsesmedlem i West Bengal Renewable Energy Development Agency, som driver projektet, i et interview med Thomson Reuters Foundation.

Strøm sætter fut i bedre uddannelser

Skolen i den fjerntliggende by Kakdwip er en af de 1800 skoler i West Bengal-området, som indtil videre har fået de skinnende sorte paneler på tagene. Før døjede skolen med svingende og lav strømforsyning, men nu er der ingen problemer med at få strøm til computerne eller lave mad i skolens køkkener, for solenergisystemet forsyner skolen med alt den energi, den har brug for.

Faktisk har skolerne ofte overskydende energi. Den ekstra strøm fra de solrige dage bliver ført ind i det nationale elnet og modregnes omkostninger, når solen så ikke skinner, og skolerne har brug for strøm fra nettet. Og det er noget, som har reduceret skolernes elregning væsentligt.

Skolen Bankisole Akshoy Kumar Institution har sparet så meget på deres elregning over de sidste to år, at de har kunne bruge pengene på at plante træer, ansætte flere lærer og vedligeholde skolens sanitetsforhold.

Det er især skoler i landdistrikterne, som får solpaneler og nye uddannelsesfaciliteter. Og det er også her, at der er ekstra brug for det. For der er stor forskel på ens uddannelsesniveau, alt efter om man er fra land eller by i Indien. I 2018 kunne 73,5 procent af folk over syv år i Indiens landdistrikter læse, hvorimod tallet var næste 88 procent i byområderne.

 

West Bengals Sunshine Schools

Er et projekt med mål om at udstyre 25.000 skoler med solpaneler, i alt tilføje 250 megawatt ren energi til elnettet inden 2030 og reducere hver skoles CO2-udledning med 10 tons om året.

Et af vores grundlæggende mål er at forbinde skoler, der lægger i fjerntliggende områder, med robust og let tilgængelig strøm, så selv børn i landdistrikterne kan få glæde af de nyeste uddannelsesfaciliteter.

Ratan Mondal, bestyrelsesmedlem i West Bengal Renewable Energy Development Agency

Projektet skal især rettes mod skoler i landdistrikterne, som får solpaneler og nye uddannelsesfaciliteter.