14. oktober 2019

Indien giver den gas

I de seneste år er der sket en stor udvikling i Indien, som vi sjældent hører om. Millioner af mennesker slipper nu for dødbringende røg i køkkenet.

I de seneste år er der sket en stor udvikling i Indien, som vi sjældent hører om. Millioner af mennesker slipper nu for dødbringende røg i køkkenet.

I de seneste år er der sket en stor udvikling i Indien, som vi sjældent hører om. Millioner af mennesker slipper nu for dødbringende røg i køkkenet.

Hvis man har rejst i Indien, har man sikkert lagt mærke til, at mange fattige mennesker har et ildsted i køkkenet, hvor de tænder op, når de skal lave mad eller koge vand til te. Som brænde bruger de enten træ, palmeblade eller ligefrem tørret komøg. Men den åbne ild soder og oser, og røgen fra ildstedet er enormt sundhedsskadelig. Faktisk svarer det ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO til at brænde 400 cigaretter af i timen, og både vægge og loft i køkkenet bliver ofte dækket af et tykt sort lag. Indendørs luftforurening koster hvert år omkring 480.000 indere livet.

I Indien ønsker regeringen, at folk derfor skal gå væk fra at bruge brænde og i stedet bruge naturgas, der er et langt renere brændstof. For at hjælpe folk på vej har Indien siden 2016 givet statsstøtte til at få installeret en gasbeholder med den nødvendige gummislange og ventil. I starten var det meningen, at 50 millioner familier skulle skifte til gas på den måde, men det såkaldte Ujjwala-projekt blev hurtigt så populært, at det blev besluttet at udvide ordningen. For nylig meddelte den indiske regering så, at 80 millioner familier nu havde adgang til at bruge naturgas.

Projektet er et højt profileret prestigeprojekt for den indiske regering, men er dog også blevet mødt med kritik. Det er nemlig ikke nok, at fattige familier får den første flaske gratis, når de efterfølgende skal købe nye gasbeholdere til markedspris. I Indien er der et offentligt tilskud til genopfyldningen af gassen, men de første 6-10 gange får familierne ikke tilskud. På den måde er det meningen, at folk selv skal afbetale udstyret. Det er måske en god idé i teorien, men i praksis er gassen alt for dyr for mange familier. Udgifterne til kogegas kan udgøre op til 25 procent af familiens månedlige indtægter.

Samtidig er størrelsen på tilskuddet det samme for alle, uanset om man er rig eller fattig. Det giver ikke god mening i et land, hvor nogle er enormt rige, og andre stadig er ludfattige. En offentlig kampagne er blevet gennemført for at få folk til at frasige sig tilskuddet, hvis de ikke har brug for det. Det har fået 10 millioner familier til at framelde sig frivilligt, skriver The Hindu Business Line. Selvom det er et skridt på vejen, er der stadig kun tale om cirka fire procent af modtagerne af tilskuddet, der frivilligt har frameldt sig.

Der er derfor diskussion i Indien om projektet. En sammenslutning af universiteter og miljøorganisationer har for nylig fremsat en række konkrete forslag til, hvordan indiens regering bør opdatere tilskudssystemet, så flere fattige får reel mulighed for at bruge gas i køkkenet.