15. august 2011

"Teambuilding" skaber fred og udvikling i Rwanda

I Rwanda kæmper tusindvis af unge med en tung arv efter folkemordet i 1994. Desillusion og en manglende tro på fremtiden præger dem. Men siden 2008 har hundredvis af unge arbejdet sammen for en bedre fremtid – for dem selv og for Rwanda

Unge i Rwanda samarbejder for at klare udfordringerne og lægge had og nid bag sig. Foto: Jacob Nue Sønderstrup. ADRA Danmark

Unge i Rwanda samarbejder for at klare udfordringerne og lægge had og nid bag sig. Foto: Jacob Nue Sønderstrup. ADRA Danmark

Som besøgende i Rwanda, bliver du i lufthavnen budt velkommen, ikke alene til ”The Land of a Thousand Hills”, men også til ”The Land of a Thousand Smiles” – eller de tusinde smils land. Og selvom Rwanda stadig er blandt de fattigste lande i verden, er der på mange måder også god grund til at smile, for Rwanda er på vej frem.

Men smilet har gennem landets historie ofte været gemt væk bag blodige konflikter, som kulminerede med folkemordet i 1994. Et folkemord som har haft konkrete demografiske konsekvenser for Rwanda i dag. Eksempelvis er hele 67 % af Rwandas befolkning i dag under 25 år. En del af en generation blev dræbt, og i dag bærer Rwandas ungdom arven.

Betty Yudafashise udgør en del af denne ungdom og dermed også af Rwandas fremtid. Hun var blot tre år da begge hendes forældre blev dræbt i 1994. Hun bærer selv et fysisk ar fra den dag, men hun og hendes storsøster overlevede folkemordet.

“Jeg er helt normal”

Bettys skole i Kayenzi har i samarbejde med ADRA haft temauge om Rwandas historie og folkemordet. Der er blevet talt om emner, som før var tabubelagte, og eleverne har fået en bedre forståelse for deres egen fortid – en fortid, som har lagt en dyne af desillusion over deres liv i mere end 15 år.

”Jeg har, så længe jeg kan huske, ikke haft noget håb eller nogen drømme for fremtiden. Jeg er ofte meget vred på andre uden at vide hvorfor, og jeg er tit utrolig træt eller syg,” fortæller Betty Yudafashise og fortsætter.

”For mig har denne temauge været en stor befrielse. Jeg har fået sat ord på mine følelser, og jeg er blevet klar over, at jeg ikke er alene om at have det sådan – og at det er helt normalt på grund af de ting, jeg oplevede som barn.”

Uddannelse for fred og udvikling

Skolen i Kayenzi er en del af ADRA Danmarks projekt ”Peace Education for Development (PED)”, hvis mål er at hjælpe unge i Rwanda, så de igen får en tro på fremtiden. Gennem undervisning og forskellige fysiske tillids- og samarbejdsprøver får de mod til at samarbejde og mod til igen at stole på andre mennesker.

“Denne uge har lært mig en masse. Det vigtigste er, at vi unge er nødt til at stole på hinanden igen og have mod til at arbejde sammen, så vi kan få et bedre liv. Det sværeste for mig bliver at tilgive, men det er nødvendigt, at vi unge ikke lader hadet og mistroen leve videre i endnu en generation,” siger Betty Yudafashise.

Fakta

Lille land – stor befolkning

  • Under folkemordet i 1994 blev mellem 800.000 og 1 millioner tutsier og moderate hutuer slået ihjel.
  • Rwanda er mindre end Danmark, men har mere end 11 mio. indbyggere.