Elever dyster i konstruktiv journalistik og Verdensmål

Generation Verdensmål. Det er titlen på efterårets Mediekonkurrence 2018 for skoler. Her giver Verdens Bedste Nyheder og JP/Politikens Hus landets 6.-10. klasser viden om de store fremskridt i verden, som normalt ikke kommer på forsiden.

FAKTA OM MEDIEKONKURRENCEN

  • Årets tema: Generation Verdensmål
  • Forløber i ugerne 38-46 i efteråret 2018
  • Læreren bestemmer selv, hvordan de placerer timerne
  • Alle 6.-10. klasser kan være med i konkurrencen – og det er gratis
  • Hver klasse laver deres egen online nyhedssite og/eller avis og modtager efterfølgende 500 eksemplarer af avisen trykt på rigtigt avispapir
  • Eleverne kan integrere filmproduktion, artikelskrivning, sociale medier, blogging, research, reportage og interviews
  • Mediekonkurrencen retter sig mod dansk, samfundsfag, historie, geografi og kristendom
  • Den trykte avis produceres i ’Newsdesk’ – JP/Politikens Hus’ didaktiske avisværktøj til skoleelever
  • Vinderne kåres og præmieres i forskellige kategorier og aldersgrupper
  • Konkurrencen støttes af Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

Lærer­vejledning

Hent lærer­vejledningen til forløbet Generation Verdensmål.

Krige, terror og miljøkatastrofer. Det er ofte det, vi hører om verden i nyhedsmedierne. Men for milliarder af mennesker er kloden blevet et langt bedre sted at vokse op end for 20 år siden. Det bliver bare sjældent ’breaking news’. Samtidig viser undersøgelser, at især unge vil have konstruktive nyheder om fremskridt og løsninger, og at unge aldrig før har været så engagerede i at ændre verden, som i dag.

Derfor får danske unge nu selv mulighed for at lave konstruktiv journalistik om Verdensmålene, når Mediekonkurrencen, der netop har åbnet for tilmelding, løber af stablen i efteråret 2018.

LAV AVIS ELLER NYHEDSSITE

Fra uge 38-46 får 6.-10. klasse, landet over, mulighed for at dykke ned i de journalistiske genrer og agere nyhedsredaktion. Som noget nyt kan lærerne selv bestemme, hvordan de vil placere deres timer i de otte uger, konkurrencen strækker sig over, og eleverne vælger selv, om de vil deltage i konkurrencen med en avis eller et nyhedssite.

Verden er bedre, end vi tror

Efterårets mediekonkurrence vil give unge et mere nuanceret billede af verden, end de ofte møder i traditionelle medier for at plante et håb for fremtiden hos den yngre generation. Gennem forløbet vil eleverne derfor blive præsenteret for forskellige innovative projekter, der er startet af unge mennesker verden over. Målet er at inspirere eleverne til, hvordan de selv kan være med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning.

Journalistik inspirerer til handling

Det fokus arbejder Verdens Bedste Nyheder allerede med til dagligt og direktør Thomas Ravn-Pedersen ser derfor et særligt potentiale i at introducere danske unge for konstruktiv journalistik:

”Det er er Mediekonkurrencens fornemmeste opgave at fortælle de unge, hvordan verden ser ud i dag og om de spændende løsninger på klodens udfordringer, som allerede er søsat. Konstruktiv journalistik giver eleverne redskaber til at formidle om verden på en løsningsorienteret måde, der inspirer dem selv og deres læsere til selv at gøre noget,” siger han.

Når Mediekonkurrencen løber af stablen, vil elever og lærere blive hjulpet på vej med blandt andet online-værktøjer, elevsite, hotline og undervisningsmateriale. Det hele afsluttes med en event, hvor de bedste aviser og de bedste nyhedssite kåres.