Nyheder – Globalt

Under Regioner

Luftens ellerter letter: De første prototyper på små kommercielle el-fly er nu i luften. Flyene har plads til ni passagerer, og kan flyve 1040 kilometer på en opladning.

Succes for kræftvaccine: Nyt studie fra flere lande viser, at HPV-vacciner har nedbragt smitten, der kan give kræft i livmoderen, med 83 procent blandt teenagepiger.

Mådehold må på mode – i mere end bare én sæson

Aftale om at droppe plastikeksport: Næsten alle lande er blevet enige om at stoppe med at sende deres plastikskrald til blandt andet Asien, hvor det ofte ender i naturen.

Færre barnegomme: Ny rapport dokumenterer, at børneægteskaber også går ud over mange drenge, selvom det er pigerne, der er hårdest ramt. Problemet er dog på retur for begge køn.

Lys over land: Siden 2016 har yderligere 160 millioner mennesker fået adgang til elektricitet. Der er dog stadig 840 millioner, der mangler.

Analyse: Demokrati er svært, men populært

Langt mindre dødbringende fedt: En sammenslutning af store producenter af mad og søde sager er blevet enige med WHO om at skære kraftigt ned på mængden af transfedtsyrer inden 2023.

Blinde børn læser med legoklodser: En ny slags legoklodser hjælper blinde børn med at lære at læse blindskrift. Hver klods har et antal knopper, der kan mærkes med fingrene og læses som bogstaver.

Stigende modstand mod rygning: Næsten to tredjedele af verdens befolkning lever nu i lande, der sætter ind mod tobaksforbruget. Blandt andet ved at forhindre, at børn begynder at ryge.

Rå data skal knække verdens problemer

Tyk papegøje slår parringsrekord: Verdens tykkeste papegøje, kakapoen, der er kritisk truet, har haft rekordstor parringssæson. Der findes kun 147 voksne fugle, men de har i år klækket 76 unger.

Verden handler langt mere med ren teknologi

Stort fald i dødsstraf: Sidste år var antallet af henrettelser på verdensplan det laveste i mindst ti år. Antallet er faldet med 31 procent siden 2017.

Kraftig vækst i økologisk landbrug: Verden har femdoblet sit samlede areal af økologisk landbrugsjord siden 1999. Det er dog stadig kun 1,4 procent af landbrugsjorden, der dyrkes økologisk.

Vi er ved at vinde over verdens værste sygdom

Vild udvikling i vindmøller: En moderne havvindmølle producerer i dag 30 gange mere energi end en havvindmølle for 18 år siden.

Guld uden gift: Et nyt samarbejde mellem en lang række lande og organisationer vil prøve at stoppe problemerne med kviksølvforurening fra små guldminer i udviklingslandene.

Rekordår for grøn energi: Sidste år voksede global grøn energi mere end nogensinde. Alene med solceller blev der installeret mere kapacitet end kul, naturgas og atomkraft tilsammen.

Analyse: Verdens unge kræver en klimafremtid