Nyheder – Mellemøsten

Under Regioner

Fodbold skaber fællesskab for syriske kvinder

Flygtninge vender hjem i Irak: Antallet af mennesker på flugt sætter stadig rekord i verden, men i Irak er fire millioner nu vendt hjem efter krigen.

Egypten hæver mindstelønnen: Den egyptiske mindsteløn for statsansatte bliver nu sat op fra 1200 til 2000 egyptiske pund. Det svarer dog stadig kun til ca. 770 kr. om måneden.

Protester stopper præsident: Efter massive folkelige protester meddeler Algeriets 82-årige præsident Bouteflika nu, at han ikke vil stille op til en femte valgperiode.

Sundere tænder i Palæstina

I østen stiger uddannelsen op: I Østasien og Mellemøsten tager rekordmange en højere uddannelse end deres forældre. Social mobilitet nedbringer fattigdom og skaber grobund for optimisme.

Lys i Afghanistan: I år 2000, under Taliban, havde under 1% af befolkningen i Afghanistan adgang til elektricitet. I dag når strømmen ud til ca. 84%.

Mere ligestilling i Saudi-Arabien: Kvinders nye ret til at køre bil i Saudi-Arabien puster liv i landets ligestillingsdebat. 15.000 kvinder har skrevet under på, at de kræver flere rettigheder.

Flere flygtninge vender hjem i Irak: For første gang siden 2013 er der nu flere irakere, der er vendt hjem, end der stadig er på flugt. Det skyldes, at sikkerheden er blevet bedre i visse områder.

Slut med landminer i Algeriet: Algeriet har nu destrueret deres sidste lager af landminer. Da de tidligere har ryddet alle landets minefelter, er de nu dermed helt fri for de lumske våben.

Lande lukker ned for led lov: Libanon, Tunesien og Jordan har skrottet en lov, der gjorde det muligt for voldtægtsmænd at slippe for straf ved at tvangsgifte sig med offeret.

Iraks myrområder stiger på ny

Flere får råd til dyr medicin: Ny medicin mod hepatitis C er meget effektiv men også dyr. WHO har i samarbejde med en række lande fået prisen ned. I Egypten faldt prisen fra 900$ til 200$.

Jobkurser styrker kvinder i Egypten: Flere egyptiske kvinder forsørger sig selv takket være jobtræning og forbedrede arbejdsforhold på tekstilfabrikker. 16.500 har fået gavn af jobkurserne.

Kvindelige taxachauffører kører ud af fattigdom

Bedre retssikkerhed i Mellemøsten: I Mellemøsten er andelen af fanger, der sidder i fængsel uden at være dømt, mere end halveret siden 2005. I 2005 var det 54 procent, nu er det 23 procent.

Mere hjælp når frem i Yemen: FN’s Fødevareprogram får nu fem gange mere hjælp frem i borgerkrigsramte Yemen. Det skyldes, at hjælpen gives som madkuponer til brug hos lokale leverandører.

Lyspunkter i Libanon: Libanon er under pres pga. flygtninge og politisk uro, men der kommer også hjælp. Donorer har givet mad og vand til 865.000, og 347.000 børn er kommet i skole.

Flere børn overlever i Iran: Børnedødeligheden er faldet til en tredjedel i Iran siden 1990. Samtidig får de iranske kvinder i gennemsnit nu kun halvt så mange børn.

Kvinder får mere magt i Tunesien: Andelen af kvinder i Tunesiens parlament er steget fra fire procent i 1989 til 31 procent i 2015.