19. august 2011

Bæredygtig skovdrift vinder frem verden over

På bare fem år er andelen af verdens skove, der er forvaltet under miljømærket FSC, fordoblet. Det er især i Europa og Nordamerika, at den grønne mærkningsordning for skovene vinder frem, men i Afrika, Asien og Latinamerika er der også markant vækst.

Foto: WWF

Foto: WWF

Mål 7 handler blandt andet om at sikre, at vores brug af verdens naturressourcer bliver mere bæredygtig. Skovdrift spiller helt central rolle i at opnå dette mål, da skovene er essentielle i kampen for at bremse tabet af dyre- og plantearter og stoppe den globale opvarmning. Faktisk stammer hele 15% af verdens menneskeskabte CO2 fra ubæredygtig brug af verdens skove. Brugte vi skovene bæredygtigt uden at fælde mere, end der vokser op, ville dét alene bremse klodens temperaturstigning.

Samtidig er skovene en vigtig økonomisk ressource for mennesker over hele verden. Der findes 1,2 milliarder mennesker i verden, som lever i ekstrem fattigdom og har under 1 dollar om dagen at leve for. Mere end 90% af dem, er afhængige af skoven til at hente føde i, skabe produkter til det lokale marked ud fra eller blot finde ly i. Hvis vi gerne vil have, at disse mennesker skal have noget at leve af også om 20 år og om 100 år, er vi nødt til at begynde at bruge skovene bæredygtigt. Ellers er de væk i løbet af ganske få år i de lande, hvor fældningen går hurtigst, og hvad skal de folk, som lever dér, så leve af?

FSC er en slags økologimærke for træprodukter og sikrer, at der ikke er blevet taget mere tømmer ud af skoven, end den selv kan reproducere, og at der er taget hensyn til miljø- og arbejderrettigheder i skoven. Der bruges eksempelvis kun lokale arbejdere, og de skal alle uddannes, have sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn. Samtidig sikres indfødte folk som indianere og samere deres ret til at bruge skoven og frede dele af den, som er vigtige for dem. I dag er omkring 9% af verdens produktionsskove certificeret under FSC mærket

På verdensplan mister vi stadig omkring 7,3 mio. hektar skov om året – eller 30.000 fodboldbaner om dagen. Men tabet af skovene bliver langsommere i disse år, og der er grund til at håbe, at denne udvikling fortsætter frem til 2015.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.