10. september 2010

Dansk opmærksomhed om de kasteløses sag

Forleden mødtes tre kasteløse aktivister fra Indien og Nepal med Søren Pind. Den danske udviklingsminister erklærede, at et besøg hos kasteløse – eller dalitter, som de kaldes – i en dalit-landsby i Nepal tidligere i år havde gjort stort indtryk på ham.

Han bekræftede også, at Danmark betragter kastediskrimination som et væsentligt problem.

Mødet i København mellem ministeren og de kasteløse er et eksempel på – og et resultat af – internationalt samarbejde. For godt 10 år siden udsendte dalit-organisationer i blandt andet Indien et kraftigt signal til omverdenen om, at de havde brug for international opbakning i kampen for deres rettigheder. Deres regeringer ignorerede dem, selv om en kvart milliard kasteløse var henvist til et liv på samfundets bund.

Blandt dem, der lyttede ude i verden, var menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch, Folkekirkens Nødhjælp og mange andre organisationer. Sammen med de kasteløses repræsentanter dannede de netværket IDSN (International Dalit Solidarity Network), der siden 2000 har været med til at tale dalitternes sag over for FN og EU.

Det har ført til stigende global opmærksomhed om et problem, der er blevet sammenlignet med Sydafrikas berygtede apartheid-system – og et større internationalt pres på de lande, der udøver kastediskrimination. Og det har medført, at et land som Danmark sætter bistandsmidler af til bekæmpelse af problemet.

De kasteløse bliver også diskrimineret, når der skal uddeles nødhjælp – for eksempel efter oversvømmelserne i Pakistan. Et af den internationale dalit-bevægelses mål lige nu er at få donorer til at være særlig opmærksomme på de kasteløse i nødhjælp og udviklingsbistand, så de ikke bliver holdt uden for samfundsudviklingen. Ellers bliver det endnu sværere for millioner af dalitter at kæmpe sig ud af fattigdommen.

Dermed også sagt, at selv om dalitterne har haft gavn af principperne i Mål 8, er en yderligere international indsats for at fremme deres sag en afgørende betingelse for, at 2015-målene kan opfyldes.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.