05. december 2021

Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Kampen mod rygning er et langt, sejt host. Men antallet af rygere falder, og det er ikke længere kun i rige lande, at folk har mistet lysten til at fylde lungerne med giftig røg.

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Faldet er dog ret lille i forhold til det samlede antal af tobaksbrugere i verden. I 2015 var der omkring 1.320 millioner brugere, og i dag er tallet faldet til 1.300 millioner. Det forventes, at tallet vil fortsætte med at falde, så der i 2025 vil være omkring 1.270 millioner.

Med den hastighed vil det tage flere hundrede år at gøre hele verden røgfri. Og hvert år dør over syv millioner mennesker af tobakkens skadevirkninger, som KOL, hjertekarsygdomme og lungekræft. Alligevel er WHO’s generaldirektør, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, optimistisk:

“Det er opmuntrende at se, at der hvert år er færre, der bruger tobak. Vi har stadig lang vej igen, og tobaksfirmaerne vil bruge ethvert trick, de kender, for at beskytte den enorme profit, de får ved at sælge deres dødbringende produkter,” siger han i en pressemeddelelse.

Ting, der virker mod rygning

WHO har lavet en liste over tiltag, der har vist sig at virke, når lande ønsker at hjælpe flere til at stoppe med at ryge eller bruge andre former for tobak:

  • Beskyt folk mod uønsket tobaksrøg
  • Tilbyd hjælp til at stoppe med at bruge tobak
  • Advar folk om, at tobak er farligt at bruge
  • Forbyd tobaksreklamer, markedsføring og sponsorater
  • Læg højere skatter og afgifter på tobak
  • Hold løbende øje med effekten af tiltagene

Dobbelt så mange lande sætter ind

Han opfordrer samtidig til, at flere lande gør brug af de metoder, der har vist sig at være effektive til at hjælpe flere med at skodde deres sidste smøg. Og noget tyder på, at hans opfordring bliver hørt. For selvom antallet af rygere stadig falder langsomt, er der i stigende grad opbakning til den frivillige aftale, som mange af verdens lande har indgået om at nedbringe antallet af rygere.

Målet for aftalen er, at antallet af rygere og andre tobaksbrugere skal falde med 30 procent inden 2025. Og her er der større fremgang, end når man tæller antallet af individuelle rygere i verden. For to år siden var det kun 32 lande, der var godt på vej til at nå det mål. Men i dag er antallet næsten fordoblet til 60 lande, og det giver et vist håb om, at faldet i rygning kan accelereres.

Samtidig modsiger det forudsigelsen om, at tobaksvirksomhederne blot ville begynde at reklamere og sælge deres produkter i de udviklingslande, hvor tobakslovgivningen er svagere eller helt fraværende, som blandt andet den britiske avis The Guardian skrev om i 2015. Her blev især Afrika udpeget som et af de helt store kommende markeder for tobaksindustrien.

Men selvom Afrika består af mange lande, og forholdene er forskellige fra land til land, viser WHO’s nye rapport alligevel, at regionen som helhed ikke længere er så let at sælge tobak til, som det blev spået. Siden forrige rapport fra to år siden har den afrikanske region nemlig sammen med Sydøstasien nu sluttet sig til de regioner, der ser ud til at ville nå målet om at skære tobaksbrugen ned med 30 procent.

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.