18. maj 2020

Flere af verdens største sygdomme er på retræte

Midt i en coronatid er der mange eksempler på, at flere af verdens andre store dræber-sygdomme er på retræte. Verdens lande investerer nu langt mere i sundhed.

Foto: CCBY J P Davidson, NIAID, The Javorac og Zaldylmg. Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen

Mange lande blev taget på sengen af corona-udbruddet. Men takket være stor indsats og myndighedernes nedlukning af samfundet spreder smitten sig nu meget langsomt, og flere lande er begyndt at åbne op igen. Og mens vi ligger brak på grund af coronavirus, er det samtidig værd at huske, at verden har haft succes med at bekæmpe en række af de andre store sygdomme, der rammer millioner af mennesker hvert år. Det går langsomt men sikkert fremad med at bekæmpe blandt andet:

Tuberkulose

Kampen mod tuberkulose er nærmest definitionen på det lange seje træk. Sygdommen smitter nemt, og bakterierne kan gemme sig for kroppens immunforsvar. Alligevel ser det nu til, at det går den rigtige vej.

Læs mere: Vi er ved at vinde over verdens værste sygdom

Aids

Sygdommen aids bliver næppe overvundet lige foreløbig, men medicinen mod virussen hiv, der forårsager aids, er blevet langt billigere. Derfor får mange flere hiv-smittede nu behandling, og det gælder også i mange udviklingslande. Det betyder ikke bare, at flere kan leve længere med sygdommen, men at sygdommen også får sværere ved at sprede sig, fordi man bliver smittefri, når man tager sin antiretrovirale medicin.

Læs mere: Vi kan nå en verden, hvor ingen dør af aids

Pest

Pest er en sygdom, som mange tror kun var farlig i middelalderen, men sygdommen er stadig til stede i mange lande, og den er stadig ekstremt farlig, selvom vi i dag har medicin mod den. For eksempel er det næsten helt sikkert, at man dør af lungepest, medmindre man får antibiotika inden for 20 timer efter de første symptomer. I vore dage bliver sygdommen dog holdt nede ved, at verden generelt har fået bedre hygiejne og bekæmpelse af de lus og rotter, der spreder pesten. Verdens lande er ofte opmærksomme på at stoppe pestudbrud. På Madagaskar rykker de for eksempel ud på motorcykel for at diagnosticere og behandle pest hurtigt, når den viser sig.

Læs mereMænd på motorcykler stoppede pestudbrud i Madagaskar

Kræft

Kræft er en af de helt store plager, der dræber millioner af mennesker hvert år. Sygdommen er kompliceret, men også her har de senere år budt på en række fremskridt, der kan helbrede eller bremse en række kræftsygdomme. For eksempel den frygtede hudkræft, der før blev set som uhelbredelig, men som mange patienter nu kan overleve i længere tid. Samtidig får færre lungekræft, fordi færre og færre ryger.

Læs mereTre store fremskridt mod kræft

Ebola

Før vi alle blev bange for den nye coronavirus, var det sygdommen ebola, der var den store trussel. Det dødbringende virus begyndte at sprede sig hastigt i Vestafrika i 2014, og begyndte også at sprede sig til andre kontinenter. Men udbruddet blev bremset takket være et kæmpe samarbejde mellem de afrikanske lande og internationale organisationer. Sidste år fandt forskere så en kur mod ebola, der kan redde ni ud af ti patienter. Da sygdommen senere blussede op igen i DR Congo, blev den endnu engang slået tilbage. Landet kunne for nylig udskrive sin sidste ebolapatient, og selvom der siden blev fundet én mere, har DR Congo næsten overvundet udbruddet.

Læs mere: Forskere finder kur mod ebola
Sidste ebolapatient udskrevet i DR Congo

Verden investerer mere i sundhed

En væsentlig del af grunden til, at det går fremad med at bekæmpe en lang række sygdomme, er, at verdens lande generelt investerer mere i sundhed – både i det private og det offentlige. En WHO-rapport viste sidste år, at verdens investeringer i sundhed i gennemsnit voksede med 3,9 procent om året, mens økonomien kun voksede med tre procent årligt. Og i lavindkomst-landene voksede investeringerne med hele 7,8 procent om året. Der er dog stadig langt mellem rige og fattige på sundhedsområdet, men tallene tyder på, at de fattigste lande er på vej frem.

Et af de mindre velstående lande, der nu investerer mere i sundhed, er Indien. Her har landet indført en slags cpr-nummersystem, der giver indbyggerne bedre adgang til ydelser som pension og sundhedsydelser. Og for nylig indførte Indien gratis lægehjælp til landets fattigste.

Læs merePersondata giver indere pension uden problemer
Indiens fattigste får nu gratis lægehjælp