10. februar 2015

Frygtet tropesygdom næsten udryddet

Årelang kamp mod en lille, men frygtet parasit ser nu endelig ud til at bære frugt.

Gates Foundation/CCBY

Gates Foundation/CCBY

Den alvorlige tropesygdom guineaorm er efter mere end 20 års intens indsats tæt på at være helt udryddet. På verdensplan er der i dag kun registreret 126 tilfælde af sygdommen – og om få år kan den ubehagelige orm være fortid. Allerede i 1986 besluttede WHO, at sygdommen skulle udryddes. Dengang var cirka 3,5 millioner mennesker smittede i 20 lande i Afrika og Asien. Siden har organisationen The Carter Center – stiftet af den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter – ført an i kampen mod parasitten, der overføres til mennesker gennem inficeret drikkevand.

“Vi tror, at en fuldstændig udryddelse af guineaorm er mulig inden for blot få år, men det kræver vedholdent forkus på de lande, hvor sygdommen stadig optræder”, udtaler Jimmy Carter i en pressemeddelse.

Smertefuld spaghetti-lignende orm

Guineaormen er en ubehagelig fætter. Larverne lever i vand, og sygdommen rammer derfor i lande, hvor der ikke er ordentlig forsyning af drikkevand. Larverne kan trænge gennem tarmvæggen og spredes i kroppen, hvor de modnes og udvikler sig til spaghetti-lignende orme. De vandrer efterhånden mod hudoverfladen, og der dannes smertefulde sår, hvor ormen kommer ud gennem huden – oftest på fødderne. Vandringen fra tarm til hud kan tage et helt år, og ormen kan blive 70-130 cm lang,

Når først ormen har gennembrudt huden, tager der omkring en måneds tid langsomt at rulle den ud af kroppen. Der er altså tale om en meget langvarig sygdom, der giver store gener og nedsat arbejdsevne.

Ghana netop erklæreret sygdomsfrit

Ghana er det seneste land, som WHO officielt har erklæret fri for guineaorm. Sidst landet registrerede sygdommen var tilbage i 2010 og nu – efter 22 års national indsats – kan Ghana glæde sig over at have vundet kampen mod parasitten.

”Ghanas triumf over guineaorm bør minde verden om, at selv de største udfordringer kan overvindes med hårdt arbejde, politisk engagement og støtte fra det internationale samfund”, udtalte Jimmy Carter i den forbindelse.

Hvis guineaorm bliver helt udryddet vil det være første gang, at verden præstere at udrydde en menneskelig sygdom, siden kopper forsvandt. Våbnet er bedre sanitetsforhold og oplysning om, hvordan man simpelt kan filtrere sit drikkevand.

Sygdommen har først og fremmest været konstateret i Afrika syd for Sahara, men også i Indien og Yemen har der tidligere været forekomster af den. Kun fire lande kæmper i dag stadig mod Guineaorm: Sydsudan, Mali, Tchad og Etiopien.

Sophie Rytter Skjoldager

Redaktions- og souschef

Sophie Rytter Skjoldager er uddannet journalist fra Syddansk Universitet (Cand. mag) i 2011. Hun har tidligere være journalist hos Ekstra Bladet og Amnesty International. Sophie Rytter Skjoldager er især optaget af klimakrisen og de politiske rettigheder, for eksempel ytringsfrihed og retten til privatliv

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.