15. oktober 2014
HIV-smittede hjælper sexarbejdere ud af prostitution
I Zimbabwe starter tidligere prostituerede og HIV-smittede kvinder egne virksomheder og hjælper lokale sexarbejdere med at uddanne sig, så de kan komme ud af prostitution.
Alice Shayahama er en livsbekræftende og munter kvinde på 43 år. Hun bor i Mabvuku, et tæt befolket område 10 km uden for Harare i Zimbabwe. Alice forsøger i dag sin familie ved at sælge samosas, stearinlys og skosværte.
Hun er lige blevet færdig med sine studier som lægprædikant, samtidig med at hun også er formand for et kvindekooperativ – en syklub, der uddanner kvinder, som gerne vil væk fra sexindustrien. Kooperativet er blevet en succesrig, mindre virksomhed, som blandt andet syer og sælger skoleuniformer.
Mødte fordomme om HIV
Alice har levet med HIV i næsten 20 år. Som ung alenemor i begyndelsen af 1990’erne startede hun som prostitueret for at skaffe sine små børn mad og tag over hovedet. I 1996 fandt hun ud af, at hun var HIV-positiv, men på grund af frygten for ikke at kunne forsørge sin familie, følte hun sig tvunget til at fortsætte i sexindustrien.
Først da Alice blev alvorligt syg, besluttede hun sig til helt at forlade prostitution. ”Men på den tid var det ikke let at leve et ”positivt” liv. Alle troede, at var man HIV-positiv, ville man dø,” fortæller Alice. I 2008 fik hun gennem nogle venner kontakt til ADPP Zimbabwes HOPE-program. “Jeg kom i forbindelse med HOPE, fordi jeg ledte efter nogen, der ville støtte mig i at leve med HIV smitten” forklarer hun.
Køkkenhaver og fællesskab
Alice har nu været med i HOPE-programmet i fem år. HOPE, der drives af UFF-Humanas partner organisationen DAPP Zimbabwe, uddanner, rådgiver og støtter lokalsamfundet i HIV/AIDS-spørgsmål. Frivillige og feltarbejdere, kaldet “HOPE Activists”, laver opsøgende arbejde, hvor de opfordrer alle til at blive HIV-testet, og får samtidig sat gang i diskussionen om HIV/AIDS, dels for at få aflivet myterne om denne sygdom og dels for at opfordre til sexvaner, der mindsker risikoen for HIV og andre sygdomme.
I HOPE får de HIV-smittede og deres familier rådgivning om, hvordan man lever med sygdommen. Der bliver plantet køkkenhaver for at forbedre kosten, og småvirksomheder starter op for at tjene penge. Alices syklub er bare ét eksempel på en lille HOPE-virksomhed.
For de kvinder, der arbejder i syklubben, fungerer den også som en vigtig støttegruppe. Gennem oplysning mindsker klubben risikoen for, at kvinderne bliver smittet med HIV, og den er et sted, hvor de kan få gode råd og opmuntring til at leve et positivt liv, uanset deres HIV-status.