26. august 2015

Hospitalsopfindelser i lommeformat

Kog suppe på en jernfisk og tjek øjnene med din smartphone. Sådan lyder nogle af de smarte løsninger, som designere og ingeniører fra hele verden konkurrerer om at gøre til virkelighed for mennesker i udviklingslandene.

INDEX: Award

INDEX: Award

Millioner af mennesker verden over har ikke adgang til lægehjælp, medicin og avanceret sundhedsudstyr. Det arbejder iværksættere, designere og ingeniører fra hele verden med at løse til dette års INDEX: Awards, hvor de konkurrerer på smarte løsninger på sundhedsproblemer i udviklingslandene.

Maskiner og udstyr til at diagnosticere eller behandle sygdomme er nemlig ofte for dyre, for avancerede og kræver ekspertviden eller er måske for skrøbeligt til at blive brugt i afskårne landdistrikter – der hvor verdens fattigste bor.

Men sundhedsgrej og hospitalsudstyr behøver ikke nødvendigvis at være stort, dyrt og avanceret. Vi kigger nærmere på nogle smarte og kreative bud på løsninger, der kan sikre sundheden i udviklingslandene – og som hverken koster eller fylder meget.

Fold dit eget mikroskop

Et mikroskop er et af de basale værktøjer i et laboratorium. Mikroskoper kan eksempelvis bruges til at undersøge blod for parasitter som malaria, men er både dyre og besværlige at arbejde med uden for laboratorier.

08_index_awards_health_foldscope2_opt_b

Nu har professor Manu Prakash fra Stanford University opfundet mikroskopet ’Foldscope’, som man folder af papir, men som kan forstørre 2000 gange og koster under en dollar. Ved hjælp af origami har hans team designet mikroskopet, hvor alle dele, inklusive optiske linser og specielle filtre til at diagnosticere specifikke sygdomme, sidder i et enkelt stykke papir. Det tager bare 10 minutter at ”snappe” delene ud og folde mikroskopet, der samtidig er utroligt robust og holdbart. Professor Prakash håber, at Foldscape kan bringe avancerede diagnosticeringsværktøjer ud i lommen på sundhedsarbejdere i afskårne områder i udviklingslandene.

Smartphonen tjekker øjnene

39 millioner mennesker i verden er blinde. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan hele 80 procent af verdens synsproblemer enten kureres eller forebygges, men sygdommene bliver ganske enkelt ikke opdaget, især i udviklingslandene. Udstyr til at undersøge øjne og diagnosticere øjensygdomme er ofte store, dyre og klodsede hospitalsmaskiner, som ikke egner sig til at komme ud af hospitalerne og ud i landsbyerne.
Adgang til nemme og billige øjenundersøgelser ville derfor kunne hjælpe millioner af blinde verden over og forebygge endnu flere tilfælde.

08_index_awards_health_peek_opt_b

Teamet bag Peek Retina (Peek står for ’Portable Eye Examination Kit’) har bygget en lille adapter, der bare kan sættes over kameraet på en smartphone, men som kan synsteste, og undersøge for sygdomme som grå og grøn stær, AMD og diabetisk øjensygdom. Det hele kører ved brug af en simpel app på telefonen, der lader et detaljeret billede af nethinden komme frem på telefonskærmen.

Det betyder, at sundhedspersonale kan undersøge synshandikappede lige så nemt som at tage et billede med telefonen, og udstyret kan man have med i lommen.

Kog suppe på en jernfisk

Her er en meget simpel løsning på et globalt problem. To milliarder mennesker verden over lider af jernmangel, der er den største årsag til blodmangel. Jern- og blodmangel resulterer først og fremmest i træthed og kan nedsætte arbejds- og læringsevne med op til 20 procent, men har også en stor, ”skjult” effekt på sygdomsspredning.

Verdenssundhedsorganisationen deler pakker med vitamin- og jerntilskud ud til børn og mødre i en lang række lande, men sundhedsarbejdere fra Canada har startet et projekt i Cambodia, der skal gøre det nemmere og billigere at bekæmpe jernmangel.

08_index_awards_health_lucky_iron_fish_opt_B
Løsningen er simpel og ligetil. Ved at lægge et stykke almindeligt jern i gryden, når man laver mad, bliver der tilført jern til maden. Men da sundhedsarbejderne prøvede at få cambodianske bønder langt ude på landet til at smide jern i risgryden, var det sværere end som så. Kvinderne ville ikke. Holdet snakkede med flere landsbyoverhoveder og prøvede at designe jernet, så det appellerede til brugerne.

Den endelige form faldt på en lille fisk, som er et symbol på lykke og held i Cambodia. ’Lucky Iron Fish’ var født, og kvinderne i Cambodia var vilde med den. Ved at koge den lille jernfisk i 10 minutter og så bruge vandet til madlavning, tilføres der jern nok til at dække 75 procent af behovet. Nu vil holdet udbrede ideen udover Cambodias grænser.

Hvad er INDEX Awards?

INDEX er en dansk organisation, der hvert år afholder en global konkurrence om at finde den bedste nye idé, der kan gøre menneskers liv bedre:

”Vi opfordrer designere over hele verden til at stoppe med at designe askebægere og tekopper, og i stedet fokusere deres kreative evner på vigtigere udfordringer som klimaforandringer, overbefolkning, vandmangel osv., fordi vi tror på, at design kan spille en vigtig rolle i at skabe bedre løsninger i en verden under hastig forandring,” skriver INDEX på deres hjemmeside.

Præmien er på en halv million euro, og de nominerede idéer spænder vidt, lige fra avancerede tekniske opfindelser til kunstprojekter og arkitektur.