16. april 2018

Mænd på motorcykler stoppede pestudbrud i Madagaskar

Takket være hurtig indsats og nye arbejdsmetoder lykkedes det at afværge en katastrofe, da lungepesten ramte landets hovedstad.

Specialtrænede motorcykelbude gav lægerne bedre mulighed for at bekæmpe pestudbruddet. Foto: WHO

Specialtrænede motorcykelbude gav lægerne bedre mulighed for at bekæmpe pestudbruddet. Foto: WHO

Sidste år blev der slået pest-alarm på østaten Madagaskar øst for Afrikas kyst. Den ekstremt smitsomme og dødelige lungepest havde på overraskende kort tid spredt sig i befolkningen, og det var ekstra bekymrende, at pesten havde fundet vej til hovedstaden Antananarivo, hvor der bor over 1,6 millioner mennesker.

Men allerede i slutningen af november kunne WHO erklære udbruddet nedkæmpet. Det skete langt fra af sig selv, men var en samlet indsats, hvor blandt andet en gruppe bude på motorcykler spillede vigtige roller. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO i en ny vurdering af indsatsen.

”Da lungepest kan slå ihjel inden for to til fire dage er det afgørende vigtigt at man kan stille en laboratoriediagnose så hurtigt som muligt,” siger Jose Rovira Vilaplana fra WHO. Han var en af dem, der stod for at forbedre systemet til at indsamle og transportere prøver fra de smittede til landets centrale pest-laboratorium.

Ved at hyre lokale motorcykelbude og træne dem i at køre med smittefarlige substanser lykkedes det at nedbringe tiden fra prøven tages fra patienten og til den blev testet på pestlaboratoriet. Førhen tog det dage, nu kunne det klares på timer.

Det gav den enkelte pest-smittede patient hurtigere behandling og dermed også betydeligt større chancer for at overleve. Samtidig fik lægerne et overblik over, hvor mange, der var smittede, og hvor de boede. Det gav mulighed for at fokusere kræfterne på de vigtigste områder, og blandt andet bryde smittekæden ved at give forebyggende penicillinbehandling til patienternes familie og bekendte. Pestudbruddet toppede i begyndelsen af oktober 2017, og i løbet af én måned faldt antallet af nye smittede til nul.

Men selvom pesten denne gang blev overvundet, lurer den stadig i kulissen, for pestbakterien, Yersinia pestis, findes stadig mange steder i Madagaskar. Man taler ligefrem om en ”pest-sæson”, der går fra september til april. Landets sundhedsministerium vil nu vurdere sammen med WHO, hvordan erfaringerne med pestbekæmpelse kan bruges fremover.

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.