16. april 2014

Menstruationskop får keyanske piger i skole

Mange piger dropper ud af skolen i udviklingslande, fordi de ikke har råd til bind og tamponer. Nu har en simpel opfindelse i form af en menstruationskop indtil videre sikret 1500 piger i Kenya skolegang.

Foto: Ruby Cup

Foto: Ruby Cup

Hygiejnebind og tamponer er dyre i Kenya, og mange piger bliver derfor ofte nødt til at bruge alt fra bomuld og avispapir til bark og mudder, når de har menstruation. Det er ikke alene sundhedsskadeligt, men frygten for at bløde igennem holder dem også fra skole i op til 20 procent af skoleåret, eller får dem helt til at droppe ud ifølge Unicef.

Den problemstilling satte tre danske studerende på Copenhagen Business School, Julie Weigaard Kjær, Maxie Matthiessen, og Veronica D’Souza sig for til at løse tilbage i 2011. Resultatet blev en bæredygtig menstruationskop, der er billigere end dem, der hidtil blev solgt på det vestlige marked. Opfindelsen går under navnet Ruby Cup og er indtil videre blevet uddelt til 1500 skolepiger, der bor i fattige slumområder i Kenya.

Lige adgang til uddannelse

Ideen om at bruge en lille beholder til at opsamle menstruationsblod er ikke ny. Menstruationskoppen har eksisteret siden 1930’erne. Men ingen har tidligere arbejdet med at bruge den lille silikonekop til at sikre, at piger fik lige adgang til uddannelse i fattige lande, forklarer Julie Weigaard Kjær:

”Det kunne da ikke være så svært, tænkte vi. Men i Kenya, hvor vi startede, er man ret skeptisk, når hvide mennesker kommer og vil donere produkter. Jeg synes faktisk, det er meget sundt, når de spørger: Får jeg det her, bare fordi jeg er fattig?”

Hun fortsætter: ”Vi gik derfor i gang med at etablere et lækkert brand, som også bliver solgt i Europa og resten af verden, så vi ikke blev associeret med et fattigdomsprodukt. Samtidig har det også været afgørende, at koppen kan købes lokalt på apoteket og i supermarkederne.”

Kvinde kend din krop

Når skolepigerne får udleveret menstruationskoppen får de samtidig undervisning i, hvordan de bruger den, ligesom de lærer om personlig hygiejne og om, hvordan deres krop virker.

”Ofte ved pigerne slet ikke, hvorfor, når de pludselig begynder at bløde. De får bare at vide, at nu er de klar til at blive gift. Så et vigtigt aspekt er også, at de finder ud af, at menstruation er helt naturligt og ikke noget, de skal skamme sig over eller være bange for,” fortæller Julie Weiggard Kjær.

Flere organisationer arbejder med at uddele genbrugelige bind i Kenya. Men de skal vaskes tit, og da vand ofte er en mangelvare, har menstruationskoppen endnu en fordel; Den kræver kun ca. en halv liter vand, som den skal koges i efter brug.

Skolepigerne kan bruge menstruationskoppen helt frem til de færdiggør universitetet. En menstruationskop kan nemlig holde i 10 år.

De tre kvinder, der fik vejledning af den danske virksomhed Coloplast til at udvikle Ruby Cup, har i dag vundet adskillige præstigefyldte iværksætterpriser både i Danmark og i udlandet.

 

Mere info

Læs mere om Ruby Cup her

Karoline Rahbek

Chefrådgiver og redaktør

Karoline Rahbek er uddannet i kommunikation og dansk på Københavns Universitet. Hun har tidligere bl.a. rejst verden rundt og dækket projekter for WWF Verdensnaturfonden som redaktør og været med til at starte MSC op i Danmark. Hun skriver især om virksomheders rolle i at rykke kloden i en mere bæredygtig retning.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.