20. januar 2016
Mere vaccine mod toiletdøden
Store investeringer i vaccine er ved at bryde en ond cirkel i kampen mod den dødbringende bakteriesygdom kolera, der især rammer fattige og flygtninge i udviklingslandene.
Sudan og Haiti gik forgæves sidste år, da de bad Verdenssundhedsorganisationen WHO om vaccine til at forebygge udbrud af kolera. Der var ganske enkelt ikke nok vaccine tilgængelig på verdensmarkedet. Men den situation er ved at ændre sig, efter at WHO i 2013 begyndte at oprette et globalt lager for koleravaccine. Lageret har allerede betydet, at brugen af vaccine på verdensplan nu er på det højeste niveau i 15 år.
Bryder ond cirkel
Samtidig fortsætter WHO sine støtteopkøb af millioner af doser vaccine. Det skal bryde den hidtidige onde cirkel, hvor produktionen af koleravaccine var lav, priserne høje, og forbruget var lille, hvilket igen førte til lavere produktion. Når WHO omvendt køber store mængder vaccine til det globale lager, forventes produktionen at stige, og priserne vil dermed falde, og gøre vaccinen mere tilgængelig.
Senest har WHO nu kvalitetsgodkendt en ny producent, så der er i alt tre. I 2016 forventes mængden af tilgængelig vaccine derfor at blive fordoblet til seks millioner doser, med mulighed for yderligere stigning.
Rent vand er den bedste vaccine
Mundtlig koleravaccine har været brugt siden 1997, og kræver en eller doser for at give to til fem års delvis beskyttelse, afhængig af typen af vaccine. Vaccinen fra det globale lager er indtil nu blevet brugt i 21 situationer, hvor der enten var udbrud af kolera, eller som forebyggelse på steder, hvor der var øget risiko for smitte. Blandt andet under de humanitære kriser i Haiti og i Irak, hvor mange mennesker er samlet uden tilstrækkelig adgang til rent drikkevand og ordentlige toiletforhold.
”Det gode ved kolera er, at det er en af verdens nemmeste sygdomme at forebygge – det kræver bare, at folk har nok rent vand,” siger Peter Kjær Mackie Jensen, der er lektor og centerleder på afdeling for global sundhed på Københavns Universitet, og uddyber:
”Vacciner kan være en del af løsningen, især på steder som flygtningelejre, hvor en masse mennesker er stuvet tæt sammen, måske i årevis. Men vacciner i sig selv vil aldrig udrydde kolera, for det er grundlæggende en fattigdomssygdom. Derfor er det fattigdommen i verden, vi skal til livs, hvis vi vil bremse sygdommen”.
På verdensplan har over 2,6 milliarder mennesker fået adgang til rent drikkevand siden 1990. Samtidig er andelen af mennesker i byer, der lever i slum, faldet fra ca. 46 procent til 30 procent, ifølge tal fra FN.
Dødelig diarré
Ekstrem diarré med døden til følge. Det er i værste fald konsekvensen, hvis du bliver smittet med sygdommen kolera.
Bakterierne overføres gennem urent vand, og de første symptomer kan allerede ramme to timer efter kontakten med vandet.
Uden behandling kan sygdommen medføre døden i løbet af få timer, men med rette behandling er chancerne gode for at overleve.
Behandlingen består ofte blot i at drikke rigeligt rent vand med den rette balance af sukker og salte.
Hvert år bliver op til 4,3 millioner mennesker smittet, og op til 142.000 personer dør af kolera.
Denne artikel blev oprindelig bragt i en kortere version i Metroxpress 15.01.2016