08. september 2011

Når børn skal være børn

I en katastrofesituation har børn brug for beskyttelse og tryghed. Derfor arbejder Red Barnet med særlige beskyttede områder for børn – også i verdens største flygtningelejr i Kenya.

I verdens største flygtningelejr, Dadaab, bor 200.000 børn, som alle kæmper for at overleve den tørke- og sultkatastrofe, der lige nu hærger Afrikas Horn.

Mange af dem har gået til fods i mange døgn fra Somalia til Dadaab i Kenya, uden mad og vand, for at nå frem til lejren. Nogle har mistet deres forældre og søskende, fordi de døde på vejen. Andre er blevet væk fra deres familier. De fleste er udsultede, udmattede og bange.

Ofte må de i dagevis vente på at komme ind i lejren, der er fyldt langt op over bristepunktet. Og når de kommer ind, får de mad, vand og lægehjælp, men ikke en garanti for sikkerhed.

Især forældreløse børn og børn med enlige mødre er udsatte, fordi der ikke er nogen mand til at beskytte dem. De er i fare for at blive udsat for voldtægt, kidnappet til handel med børn eller rekrutteret som børnesoldater.

Tryghed og legoklodser

Det er afgørende vigtigt at give børnene sikkerhed og tryghed midt i det kaos, der kendetegner en katastrofe. Derfor arbejder Red Barnet med særlige beskyttede områder for børn.

I Dadaab-lejren er det et stort indhegnet område midt i lejren, hvor børnene er i sikkerhed og kan lege. Udenfor er der masser af plads til at spille fodbold, og rummet indenfor oser af kreativitet og leg. Væggene er plastret til med tegninger, og ned fra loftet hænger figurer lavet af alt og ingenting.

”Da vi kom til Dadaab, troede jeg bare, at vi kunne få mad. Jeg vidste ikke, at vi kunne lege. Og de voksne her taler til os på en god måde,” fortæller 10-årige Abdi Hassan Noor, der sammen med sin mor og søskende er kommet hertil fra Somalia.

”Vi er glade for at være her. Vi kom her for første gang i går. Jeg legede med LEGO. Det har jeg aldrig prøvet før,” siger hans 13-årige søster, Hani Hassan Noor, og Abdi supplerer:

”Jeg spillede fodbold med børn, jeg ikke kender. Det føles som om, vi er søskende.”

Red Barnets generalsekretær, Mimi Jakobsen, som selv besøgte Dadaab-lejren i juli, er heller ikke i tvivl om, hvor vigtigt det er at give børn et fristed.

”Da vi kom til et af de beskyttede områder for børn, så vi for første gang børn smile. Og det er fantastisk, hvor lidt, der skal til for, at børnene kan få et fristed, hvor de kan være børn og bearbejde deres voldsomme oplevelser på en sund måde,” siger hun.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.