22. september 2014

Slut med at tørre korn på Jorden

Det er tolv år siden, den kenyanske landmand George Kili købte sit første korntørringsanlæg hos den danske virksomhed Cimbria. Også mange andre afrikanere tørrer nu korn i danske anlæg.

Foto: Landbrug og Fødevarer

Foto: Landbrug og Fødevarer

”Når jeg tænker tilbage, slår det mig, hvilket mareridt det vi, inden vi fik vores korntørringsanlæg. Nogle år måtte vi sprede korn fra 10.000 sække ud på jorden til tørring. I dag har vi både siloer til opbevaring og anlæg til at rense kornet, siger George Kili, der driver et mellemstort landbrug i Kenyas frugtbare Rift Valley.

Selvom George Kilis farm ligger i Kenyas kornkammer, den frugtbare Rift Valley, høster han og hans folk kun en gang om året. I begyndelsen af marts var det majsen, som kom i hus, og i maj hveden.

Risiko for råd og svamp

Majsen måtte man på George Kilis farm tidligere opbevare i stakke på marken. Hvis der kom regn efter høsttiden, rådnede majsen, og han tabte store summer. Selv hvis majsen kunne holde sig tør, risikerede han, at den blev angrebet af skimmelsvampe og måtte kassereres.

Selv god spiselig majs risikerede han at måtte sælge med tab, fordi alle andre bønder i området også skulle af med deres høst i samme periode. Det store udbud sænkede priserne.

Har tid til at vente på gode priser

”Nu kan vi rense og tørre vores majs i moderne anlæg og opbevare den forsvarlig i siloer, så vi kan vente på de rigtige priser inden, vi sender den på markedet,” fortæller George Kilis.

Han er en af mange landmænd i Østafrika, som har købt højteknologiske anlæg hos Cimbria, der har en afdeling med 75 ansatte i Kenya og sælger anlæg over det meste af kontinentet.

”Alle de anlæg, vi sælger, er af samme standard som i Europa og andre steder i verden. Vi har rigtig travlt. Sidste år steg vores salg med 15-20 procent i Østafrika,” siger Henning Bukh, der er salgsdirektør i Cimbria.

Salg til private kooperativer

Det er de tre østafrikanske lande Kenya, Uganda og Tanzania, som udgør det største marked for Cimbria, der har sit afrikanske hovedkontor i Kenyas hovedstad, Nairobi. Men også i det sydlige Afrika leverer firmaet anlæg via salgskontoret i Sydafrika.

Næsten alle anlæg sælges til privat landmænd, både store bønder og såkaldte kooperativer, en form for andelsselskaber, som ejes af småbønder.

Cimbria har dog også leveret anlæg til lagring, tørring og opbevaring af majs til landbrugsministeriet i Rwanda.

Nu også anlæg til kaffefarme

”Alle anlæg, vi leverer, er af samme standard som i Europa, også når det gælder sikring af arbejdsmiljø, for eksempel regler for støj og støv. Afrikanske landmænd har både penge og lyst til at investere i dem. Det er lettere at låne penge i dag, end det var tidligere, fordi banksektoren er blevet forbedret. Og kornpriserne er højere, så der er bedre økonomi i at drive landbrug i Afrika,” siger Henning Bukh og fortæller, at de nu også sælger til kaffefarmere.

”Inden for de seneste år har vi solgt fire sorteringsanlæg til kaffefarme. Der er tale om den nyeste teknologi, som findes på verdensplan, hvor en optisk sensor sorterer bønnerne efter farvenuancer,” siger han.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.