08. november 2020

Spionæg sporer skildpaddetyve

I Costa Rica stjæler krybskytter æg fra skildpaddereder på stranden. Med skjulte GPS-sendere følger forskere nu tyvenes ruter.

Forskere sporer stjålne skildpaddeæg med 3d-printede ”æg” med GPS-sendere. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Forskere sporer stjålne skildpaddeæg med 3d-printede ”æg” med GPS-sendere. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Med inspiration fra krimiserier, hvor politiet bruger skjulte mikrofoner og radiosendere til at overvåge kriminelle, har amerikanske forskere udviklet et 3d-printet ”robotæg” med en GPS-sender, som de bruger til at undersøge, hvordan æg bliver stjålet fra truede skildpadders reder i Costa Rica.

De falske æg, de kalder for InvestEGGator, blev placeret i 101 reder fra to sårbare skildpaddearter, grøn havskildpadde og olivenfarvet ripleyskildpadde. I alt 25 blev taget med, da tyve stjal æg. Derefter fulgte forskerne æggenes vej rundt i Costa Rica.

Æggene bliver solgt til lokale, hvor de ender på middagsbordet. I Costa Rica er det ulovligt at stjæle æggene, men ikke at købe dem. Forskerne kan bruge deres nye viden om sælgernes ruter både direkte – ved at sende oplysninger til politiet – og til at planlægge målrettede oplysningskampagner mod de lokale om at stoppe med at købe æg.

Anders Seneca Bang

Journalist

Anders er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor han udover journalistik har læst internationale udviklingsstudier. Han interesserer sig især for klimakatastrofen og den grønne omstilling.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.