04. december 2018
Sundere tænder i Palæstina
Langt de fleste børn i Palæstina har problemer med tænderne, viser screening fra den danske NGO Tandsundhed Uden Grænser (TUG). Det går ud over selvtillid, koncentration og skolefravær. TUG’s projekt lærer børn tandbørstning og om vigtigheden af sunde tænder. Det har givet gladere og dygtigere børn.
Landskabet er gyldent og stenet udenfor Susya skole i det palæstinensiske selvstyreområde. Dyala Mahmud Mohammad Al Nawaja på ti er én af fem elever i 4. klasse. Hun smiler bredt: “Jeg elsker, når det går godt i skolen,” siger Dyala.
Mindre tandpine og mindre fravær
Skoleinspektør Mohammad Abu Hassan fortæller, at før TUG’s projekt var der ingen, der tog tandsundhed alvorligt her. Det har ændret sig: “Nu børster børnene tænder dagligt. Vi kan se, at børnene har mindre tandpine og fravær,” siger han. Der er 7500 børn mellem 6-12 år i TUG’s projekt i Palæstina, som varer fra 2016-2019. Først var forældrene skeptiske, fortæller skoleinspektøren: “Da de så, at børnene fik mindre ondt, og det gik dem bedre i skolen, var de overbeviste,” siger han.
At have sunde tænder handler om basale menneskerettigheder, om retten til sundhed. Projektet i Palæstina underviser i tandbørstning i skolerne og involverer forældre, lærere og de palæstinensiske sundhedsmyndigheder. Ved projektets start i 2016 led 92% af børnene af tandkødsbetændelse. I 2018 er tallet 20%, og andelen af børn, der lider af tandpine, er faldet fra 46% til 9%.
Tandtråd eller regninger
Dyala og familien har boet i telt i atten år. Dyala har fem søskende, faren laver forefaldende arbejde og moren sælger æg, figner, mælk, yogurt og timian.
På en restaurant i Bethlehem møder jeg formanden for den palæstinensieke tandlægeforening, Ismail Melhem. Han er skeptisk: “Hvis folk får bedre tænder, så mister vi kunder,” siger han. På den anden side er han positiv overfor at forbedre palæstinensiske børns tandsundhed. Men det har udfordringer:
“Folk har andet at tænke på end tandtråd og tandbørste. De bekymrer sig om mad og om at betale regninger,” siger tandlægeformanden.
Det er svært for befolkningen i Palæstina at komme rundt og for eksempel gå til tandlæge på grund af check-points. Og hvis de kunne, ville mange ikke have råd.
Børster nu tænder to gange dagligt
Lina Abu Salem leder skolesundheds-departmentet i Hebron-afdelingen af det palæstinensiske undervisningsminsterium. Hun er opmærksom på børnenes dårlige tænder: “Dårlige tænder påvirker fravær, koncentration, karakterer og samværet med andre børn. Hvis de har dårlig ånde, kan det gå ud over selvtilliden,” siger hun.
Tilbage hos Dyala. Hendes mor er glad for projektet. “På kort tid har de lært børnene at børste tænder og passe på tænderne. Før gik vi ikke op i tandbørstning. Nu børster Dyala tænder to gange om dagen,” siger Dyalas mor, Ola Nawaja.