15. maj 2017

Afrika bygger kæmpe grøn mur

Et 8000 kilometer langt bælte af træer skal danne en grøn mur på tværs af Afrika. Målet er at skabe jobs og bekæmpe sult og tørke langs Sahara-ørkenens sydlige grænse.

CC BY David Tiveau

CC BY David Tiveau

Jordens største levende “bygningsværk”. Det kan blive slutresultatet af et historisk megaprojekt, som 21 afrikanske lande har været i færd med siden 2007.

Planen er, at bygge en grøn mur af træer, buske og planter langs Afrikas enorme bælte af halvørken, det såkaldte Sahel-bælte, der strækker sig knap 8000 kilometer tværs over kontinentet fra Senegal i vest til Eritrea i øst.

Årtiers tiltagende tørke har gjort et allerede barskt område til et endnu strengere sted at leve. Udpint landbrugsjord og ringe fremtidsudsigter har sendt millioner på jagt efter et bedre liv andetsteds, og flere end 30 millioner mennesker i området lever i øjeblikket med kronisk mangel på fødevarer, ifølge de seneste tal fra FN´s fødevareorganisation FAO.

“Vores håb er, at Afrikas grønne mur vil løfte flere udfordringer på en gang. Muren fungerer som en paraply for en lang række initiativer i de forskellige lande. Den samtænker bedre økonomiske fremtidsudsigter med en stødpude mod klimaforandringerne, og håbet er, at den også vil give flere unge arbejdsløse en grund til at blive i regionen og bidrage til politisk stabilitet,” fortæller Alexander Asen, som er kommunikationsansvarlig ved FN´s Konvention mod ørkenspredning, der er en af hovedpartnerne på projektet sammen med EU og Den Afrikanske Union.

I Sahel-bæltet kan træer og buske betyde forskellen mellem, om mennesker og dyr kan leve der eller ej. Vegetationen brødføder dyr og mennesker, giver brænde og binder det sparsomme, dyrebare vand til jorden.

Den Afrikanske Union anslår, at muren er cirka 15 procent færdig. I Senegal har man eksempelvis plantet flere end 11 millioner træer, i Nigeria er flere end 20.000 jobs blevet skabt i landområder, som følge af træplantning og landbrug, og i Etiopien er 15 millioner hektar landbrugsjord blevet genoprettet.

Målet er, at den grønne mur skal skabe 350.000 jobs og derudover bidrage til verdens klimaindsats ved at indfange mere end 250 milioner tons CO2 fra atmosfæren.

Idéen om en grøn mur gennem Sahel går tilbage til 1952, hvor den engelske miljøaktivist Richard Baker foreslog at plante et bredt bælte af træer for at holde ørkenen i ave.