02. februar 2012

Det nye Afrika er på vej!

I 2011 var temaet for Danmarks Indsamlingen ”Afrikas Unge – det nye Afrika.”

Afrika er et ungt kontinent og det meste af befolkningen er under 30. Det er en initiativrig generation som har alle muligheder for at undslippe den fattigdom, som deres forældre voksede op i. Det kræver bare et lille skub i den rigtige retning. Et skub som Danmarks Indsamlingen har været med til at give.

Blandt andet ved at have været med til at give unge en uddannelse. I alt kommer 89% af alle børn nu i skole u-landene. Det er en generation som er sundere – 84% har i dag adgang til rent vand – og som kommer til at leve et langt liv: Den gennemsnitlige forventede levealder i et u-land er i dag hele 62.5 år – hvilket kun er lidt lavere end den globale gennemsnitlige levealder på 67,3 år.

Samtidig har teknologien og den politiske udvikling givet Afrikas unge helt nye muligheder.

Frem mod 1990 oplevede mange u-lande krige, borgerkrige og en uendelig række af diktatorer. Men siden slutningen på den kolde krig er verden blevet fredeligere. Der er kommet langt flere spirende demokratier og langt færre autoritære stater – især i Sydamerika og Afrika. Det har givet de yngre generationer mere personlig og økonomisk frihed.

I 1980 var kun 30% af alle verdens regeringer demokratiske. I dag er det cirka 60%. Det skyldes blandt andet, at befolkningerne i tidligere totalitære stater har fået større mulighed for at udtrykke sig frit. Derfor er det en fantastisk positiv udvikling, at udbredelsen af internettet fortsætter med raketfart i udviklingslandene. Her er andelen af verdens samlede antal internetbrugere vokset fra 44% for fem år siden til 62% i dag.

Samtidig er vi nu oppe op 450 millioner mobilabonnenter i Afrika hvilket betyder, at hver anden afrikaner nu har en mobil. Mobiltelefonen har givet fattige unge afrikanere mulighed for at få en bankkonto og de har været med til at skabe vækst. Det er en udvikling, som lover godt for Afrikas unge i de kommende år.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.