08. september 2011
En flaske og solens stråler forebygger diarre
Befolkningen i Centralasiens fattigste land Tadsjikistan er dagligt udsat for sundhedsfare, fordi drikkevandet er beskidt. Med en simpel såkaldt SODIS-teknik kan tadsjikistanerne nu selv rense vandet uden omkostninger.
Når Odinamo Davlatova bliver tørstig, skal hun en tur op på taget. Deroppe ligger de flasker, der på seks timer forvandler beskidt og inficeret vand til drikkeklart, sikkert vand for hele familien. Metoden hedder SODIS (Solar Water Disinfection) og er inden for det seneste år blevet introduceret i 21 fattige landsbyer i Tadsjikistan af den danske hjælpeorganisation Mission Øst.
”Nogle gange koger jeg mit vand eller bruger klorintabletter, men det her er den nemmeste måde. Det tager ikke meget af min tid, koster ingenting og kræver hverken dyrt brænde eller elektricitet. Jeg lægger bare flaskerne op på taget, hvor de kan ligge i direkte sol, og så behøver jeg ikke at bekymre mig mere om dem,” siger Odinamo Davlatova. Flaskerne er med til markant at nedsætte risikoen for, at hendes datter Sabohati bliver syg af diarré, en sygdom, der dagligt dræber cirka 4.000 børn på verdensplan.
91 procent mindre sygdom
”Vi oplever nu, at vores børn meget sjældnere er syge,” fortæller Nodira Boboeva, der er formand for sin landsbys vandkomite, som er blevet undervist i den nye vandrensningsteknik.
Det er hendes ansvar at give sin viden videre de andre indbyggere, deriblandt familien Davlatova. Den viden, hun har fået om soldesinfektion, har hun indtil videre delt med 540 kvinder i området.
Og det glæder Nodira Boboeva, at hendes indsats har båret frugt. Antallet af børn med diarré er faldet med hele 91 procent siden projektets start.
Mission Østs samlede vandprojekt, der også rummer undervisning i basal hygiejne, når ud til i alt 33.206 børn og voksne i 21 landsbyer i den tidligere sovjetrepublik og bidrager direkte til opfyldelsen af Mål 7 i 2015 Målene; at halvere den del af verdens befolkning, som er uden adgang til rent drikkevand.
I sommeren 2010 havde kun 25 procent af familierne i de 21 landsbyer adgang til rent vand. Ved hjælp af blandt andet soldesinfektionsmetoden er det tal nu steget til 75 procent.