13. juni 2013

Et måltid mad sender børn i skole

I Laos får kun syv ud af ti en grundskoleuddannelse. I 227 skoler serverer de nu mad til eleverne for at få dem til at koncentrere sig bedre i skolen. Et gratis måltid mad er en del af grunden til, at 9 ud af 10 børn i verden i dag går i skole.

Bart Verweij

Bart Verweij

Der er langt til skole på landet i Laos. Mange børn bliver nødt til at gå to timer for at komme i skole. Nogle er så heldige at have en madpakke med, men andre må gå tomhændede og med tomme maver gennem skoledagen. Forældrene skal arbejde i marken fra tidlig morgen, og de har derfor ikke tid til at lave madpakker til deres børn. For at undgå, at deres børn går sultne en hel dag, vælger mange forældre på landet i Laos at tage deres børn ud af skolen og med på arbejde i marken. Så er der et par ekstra hænder til arbejdet, og børnene kan spise frokost i marken med deres forældre. De børn er ofte i fare for ikke at fuldføre grundskolen.

Alle er involveret

I Laos har regeringen indset, at sultne børn er i fare for ikke at få en uddannelse. Derfor iværksatte regeringen i februar 2012 et initiativ, der skal sikre skolebørn et nærende måltid hver dag. Skolemadordningen er hårdt tiltrængt for i Laos færdiggør kun syv ud af ti børn et grundskoleforløb.

Forældrene har taget godt mod initiativet, der betyder, at de slipper for at bekymre sig for, om deres børn er sultne hele dagen eller om de går hjem for at lave mad, hvilket kan resultere i brandulykker. Ordningen betyder også, at børnene bedre kan bevare koncentrationen i timerne og dermed lærer mere. Udgifterne til maden bliver dækket af staten, men det er lokale kræfter der leverer maden og står for tilberedelsen af den. På den måde bliver hele lokalsamfundet involveret i initiativet.

Den positive modtagelse har fået den laotiske regering, der samarbejder med FN om initiativet, til at udvide ordningen fra 66 til 227 skoler i Laos’ fattigste landdistrikter. Verdensbanken har søsat flere lignende initiativer over hele verden. I El Salvador har regeringen netop overtaget det fulde ansvar fra FN’s World Food Programme for landets skolemadordning, der har eksisteret i 30 år og nu dækker 1.3 millioner børn i 5000 skoler.

I Latinamerika får 85 millioner skolebørn mad i skolen, mens 30 millioner afrikanske børn syd for Sahara modtager et gratis måltid mad i skolen.

Læs mere

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.