08. marts 2020

Fodbold skaber fællesskab for syriske kvinder

I grænsebyen Amuda var det for syv år siden utænkeligt, at kvinder spillede fodbold. Nu har byens fodboldkvinder lige vundet det første nationale mesterskab og bliver hyldet som heltinder.

Amuda Girls Football Club vandt det første nationale mesterskab i kvindefodbold i Syrien. Foto: ARTA FM

Amuda Girls Football Club vandt det første nationale mesterskab i kvindefodbold i Syrien. Foto: ARTA FM

I 2013 rasede krigen i Syrien, Islamisk Stat spredte frygt, og regimet begrænsede kvinders rettigheder. Landets situation betød, at kvinder ikke kunne arbejde eller gå i skole, mens myndighederne forbød kvinder at deltage i udendørs aktiviteter, som sport og cykelture.

I den lille by Amuda, der er på størrelse med Svendborg og ligger ved grænsen til Tyrkiet, besluttede den lokale radiostation ARTA FM at tage kampen op for kvindernes rettigheder. De startede et fodboldhold kun for kvinder, som skulle give dem et fællesskab og skabe et frirum fra krigen. Og samtidig ændre opfattelsen af, at kvinder og sport ikke kan gå hånd i hånd.

”Det var en revolution at starte en fodboldklub kun for piger. I begyndelsen var fædrene meget skeptiske, fordi det ikke er en del af kulturen, at piger kan spille fodbold. Men fordi Syrien stod i flammer, så blev sport en mulighed for pigerne til at få tankerne væk fra krigen,” fortæller Vinda Gouman, der er Grants Manager hos ARTA FM.

I starten havde holdet ikke andre kvinder at spille kamp imod, og derfor spillede de ofte mod det lokale drengefodboldhold. Det var med til at gøre kvindefodbold mere accepteret i lokalsamfundet.

Men de blev ikke ved med kun at spille mod drenge. I januar vandt Amuda Girls Football Club det første nationale mesterskab i kvindefodbold i Syrien efter at have besejret syv andre hold.

”For syv år siden var folk imod, at kvinder dyrkede fodbold, men da pigerne vendte hjem med pokalen, blev de hyldet som heltinder af både mænd og kvinder,” fortæller Vinda Gouman.

Da fodboldholdet vendte hjem med pokalen, blev de hyldet som heltinder.<br /> Foto: ARTA FM

Kvinder bliver set som mere end deres køn

For pigerne i Amuda var fodbold med til at give dem et fællesskab og skabe et håb om forandring. Det er noget, som Majken Gilmartin kender. Hun er medstifter af Global Goals World Cup, der afholder fodboldturneringer for kvinder rundt om i verden for at sætte skub på ligestillingen. Hun har været med til at organisere kvindefodboldsturneringer i både flygtningelejre og storbyer verden over, fra Afghanistan til Sydafrika. Hun mener, at fodbold er med til at give kvinder fra udsatte områder troen på sig selv.

”Mange af de her kvinder blomstrer, når de mødes i de fællesskaber, som fodbold skaber. Når de opdager, at noget, de troede aldrig kunne lade sig gøre, pludselig bliver til virkelighed, så skaber det en enorm følelse af empowerment. Og det smitter, når andre kvinder ser, at det rent faktisk gør en forskel,” fortæller hun.

Og det gør ikke kun en forskel for kvindernes egen selvopfattelse. Det har også en betydning for mændenes opfattelse af kvinder, og at kvinderne kan mere, end mændene tror.

”Mændene begynder at anerkende kvinderne for at være mere end blot døtre eller søstre. De bliver rollemodeller og respekteret i stedet for at blive set ned på eller gjort grin med,” siger Majken Gilmartin.

Vinda Gouma mener, at succeshistorien med Amuda Girls Football Club er et klart eksempel på, hvordan små skridt kan gøre en kæmpe forskel for opfattelsen af kvinder.

”Det er et signal til alle piger i hele verden. At når du tror på det, og tror på dig selv, vil du opnå noget, som alle vil have respekt for”, fortæller Vinda Gouma.