07. januar 2019

For første gang har en drone leveret vacciner

I december blev den kun én måned gamle baby Joy Nowai det første barn i verden, der fik sin vaccine bragt gennem luften med en drone.

Vaccine-dronen lander og letter lodret, og leverer sin livsvigtige last med en præcision på under to meter. Foto: UNICEF / Pacific

Vaccine-dronen lander og letter lodret, og leverer sin livsvigtige last med en præcision på under to meter. Foto: UNICEF / Pacific

En afsidesliggende landsby på øen Erromango i Stillehavs-østaten Vanuatu fik i midten af december en tidlig julegave ovenfra. Det var en lille hvid drone, der kom summende med en køleboks med vaccine. Dronen blev budt velkommen med palmeblade under landingen, hvorefter vaccinen straks blev brugt til at vaccinere 13 børn og fem gravide kvinder mod hepatitis og tuberkulose. Vaccinen skal nemlig holdes kold og bruges med det samme, ellers mister den sin virkning.

Behovet for at holde visse vacciner kolde under transporten er en stor hindring for at nå ud til alle børn med det lille stik i armen, der kan beskytte dem mod en række alvorlige sygdomme. Vanuatu er en tropisk stat, der består af 80 bjergrige øer, hvor der kun sjældent er veje. Det betyder, at omkring hvert femte barn i landet ikke bliver vaccineret, skriver UNICEF, der samarbejdede med Vanuatus regering om droneprojektet.

”Det er ekstremt svært at bære kølebokse med vacciner over bjerge og floder,” siger sygeplejersken Miriam Nampil, der modtog og brugte de første droneleverede vacciner. ”Men med dronerne har vi nu håb om at nå ud til mange flere børn i de mest ufremkommelige områder af øen”.

I Vanuatu er det planen, at droneleveringerne på sigt skal blive en fast del af landets immuniseringsprogram.

”Denne allerførste levering af vaccine har enormt potentiale. Ikke kun for Vanuatu, men også for de tusinder af børn verden over, der går glip af at blive vaccineret,” siger lederen af UNICEF, Henrietta Fore.

Droner redder liv

Også andre lande er i de senere år begyndt at bruge dronerne til at redde liv. I Rwanda udbringer dronerne blod til blodtransfusioner, i Malawi fragter de prøver på HIV, og i Papua Ny Guinea er de blevet brugt til at levere spytprøver fra patienter, der måske har tuberkulose.