12. december 2012
Fremtiden er et pigetoilet
Separate pigetoiletter på de etiopiske skoler kan være afgørende for, om en pige får en uddannelse. Det kan skolerektor Dereje Worku skrive under på.
På trods af sin unge alder har 28-årige Dereje Worku været skolerektor i 10 år. De seneste to år på Koka Negewo School i det nordøstlige Etiopien.
Det, der især ligger den unge rektor på sinde, er, at piger og drenge skal have de samme muligheder for at få en uddannelse. Og et skridt på vejen har vist sig at være pigetoiletter.
I Etiopien går piger nemlig ikke på toilettet, hvis der er drenge i nærheden. Derfor måtte pigerne på Koka Negewo School, ligesom på de fleste andre etiopiske skoler, ganske enkelt holde sig hele dagen eller bruge tid på at lede efter afsidesliggende steder på god afstand af skolen.
Når der ikke er separate toiletter til pigerne, betyder det, at de oftere end drenge bliver væk fra skolen. Endnu sværere er det for de piger, der får menstruation. Ud over, at de bliver hjemme i en hel uge, får de også kvaler med at forklare, hvorfor de har været væk. Derfor bliver de hjemme i endnu længere tid – eller dropper helt ud af skolen.
Men som en del af et Red Barnet-program får flere og flere skoler separate pigetoiletter. Resultatet er ikke til at tage fejl af.
– Nu har vi flere piger på skolen end nogensinde før, siger Dereje Worku.
– De klarer sig faktisk bedre end drengene og får bedre karakterer.
Ingen barneægteskaber længere
Lykken er selvsagt ikke gjort med pigetoiletter. Programmet, som Red Barnet laver sammen med internationale og lokale partnere i 10 af Etiopiens regioner, når ud til 1.800 skoler og i alt 1,2 millioner børn og voksne.
Det handler overordnet set om at forbedre kvaliteten af uddannelse i etiopiske grundskoler ved at fjerne de sundhedsmæssige forhindringer, der måtte stå i vejen for børns læring.
Pigeklubber, der bliver åbnet i tilknytning til skolerne, er en anden vigtig del af programmet. I klubberne kan piger diskutere svære emner som menstruation eller lave håndarbejde, som de i fællesskab sælger, så de kan hjælpe de dårligere stillede børn i deres lokalsamfund.
På faste morgensamlinger får eleverne også viden om deres rettigheder. For eksempel, at de har ret til ikke at blive gift, før de er fyldt 18 år, og at de skal gå til deres lærere, hvis de skulle få nys om, at deres forældre går med bryllupsplaner på deres vegne.
– Vi har en komité på skolen, der hjælper med at forhindre barneægteskaber. Før havde vi 10-15 tilfælde om året, nu har vi ingen, fortæller Dereje Worku og fortsætter:
– Det kan også være, at nogle af eleverne skal arbejde så meget derhjemme, at de ikke har tid til at passe skolen. Eleverne ved nu, at de kan fortælle det til deres lærer, og at en repræsentant fra skolen tager hjem til deres forældre for at få en snak om, hvor vigtig uddannelse er. Mit ønske for fremtiden er, at hver eneste pige her på skolen gennemfører alle klassetrin.