13. november 2017
Global måling: flest mennesker føler, at de har det godt
Et stort flertal af verdens befolkning oplever glæde i hverdagen og føler sig godt behandlet, viser en international Gallup-måling om følelser.
Paraguayanerne er verdensmestre i positive følelser, viser en international måling. Foto: CC BY Sebastian
70 procent af verdens befolkning oplever nydelse i deres hverdag, og føler sig derudover udhvilet, godt behandlet og respekteret, viser en international Gallup-måling om følelser.
Det er tredje år i træk at Gallup spørger ind til følelseslivet hos verdens befolkninger, og den seneste måling bygger på 149.000 interviews i 142 lande, med det formål at tage den “følelsesmæssige temperatur” på kloden, forklarer Jon Clifton, administrerende partner hos Gallup.
“Målinger af eksempelvis bruttonationalindkomster og arbejdsløshed belyser visse aspekter af et samfunds sundhedstilstand, men der findes nærmest ikke noget data på makroniveau, som kan gøre os klogere på verdens følelsesmæssige tilstand – indtil nu.”, udtaler Jon Clifton i forbindelse med lanceringen af rapporten.
I målingen har Gallup adspurgt cirka 1000 kvinder og mænd i hvert af de 142 lande, om de oplever nydelse i hverdagen, smiler eller griner, føler sig udhvilet, godt behandlet og respekteret. Og det svarer 70 procent af verdens befolkning ja til, selvom tallet dækker over forskelle mellem lande og verdensdele.
De latinamerikanske lande dominerer årets rangliste over de positive følelser, med Paraguay på førstepladsen for anden gang i målingens historie, efterfulgt af Panama og Costa Rica, mens Yemen scorer lavest og Danmark indtager en 14. plads.
“Man kan se et mønster fra denne type undersøgelser over en årrække, som viser vigtigheden af sociale relationer for graden af velvære i et samfund. Det understreger at god samfundsudvikling ikke kun handler om at bygge infrastruktur, men om at varetage og opbygge de sociale strukturer, som også betyder noget for et godt liv,” forklarer Bent Greve, som er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.