30. oktober 2017
Hver dag redder verden 20.000 børn fra at dø
Ny rapport viser, at børnedødeligheden fortsætter med at falde i verden.
CC-BY World Bank
Du har måske ikke læst om det i avisen, men i dag blev omkring 20.000 små børn reddet fra at dø. Det samme skete også i går, og i morgen vil nye tusinder af børn under fem år redde livet. Sådan ser de daglige gennemsnitstal ud, hvis man ser på, hvor mange børn der døde i 1990, i forhold til de seneste tal. Det viser en ny rapport fra FN’s børnefond, UNICEF.
Børnedødeligheden er faldet støt siden 1990. Hvor det dengang var cirka 35.000 børn, der døde om dagen, er tallet nu faldet til cirka 15.000. Alene siden år 2000 er det lykkedes at redde omkring 50 millioner små børn under fem år.
”Med de her tal får vi slået fast, hvor vigtigt det er, at vi fortsætter med at investere i den langsigtede udvikling – det lange, seje træk, som sikrer, at børn overlever og får en sund, tryg barndom,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.
Mange lande har allerede nået målet
Fremgangen på verdensplan er selvfølgelig en ringe trøst for de resterende 15.000 børn, der stadig dør hver dag. Til gengæld er der en reel mulighed for, at dødstallet vil fortsætte med at falde. Omkring en tredjedel af børnene dør nemlig fortsat af sygdomme som diarré, lungebetændelse eller malaria, der forholdsvis nemt kan forebygges eller behandles. Af de 195 lande, der er med i UNICEFs rapport, har 116 lande allerede opfyldt Verdensmålet om at nedbringe børnedødeligheden. Yderligere 27 lande forventes at nå målet inden 2030, mens 52 lande skal sætte farten op, hvis de skal nå det.
Verdens faldende børnedødelighed og længere levealder giver ofte anledning til diskussion om overbefolkning. Men når flere børn overlever, begynder familierne ofte at få færre børn. Verdens befolkning vokser stadig langsommere, og befolkningskurven forventes at flade ud, når vi når op på 11,2 milliarder mennesker i 2100.