23. august 2012
Idrætten kan være med til at forandre
Idræt rummer mange facetter, og det er organisationen Cross Cultures’ metoder et bevis på. Med en opskrift som bygger på ”Fun For All” og et koncept ”Open Fun Football Schools” er der opnået succes indenfor fredsskabende projekter i konfliktramte lande. Et nyt projekt er begyndt i Irak med fokus på idræt og unge. Al-Saalam, en lokal ngo i Baghdad er samarbejdspartner.
Foto: Jonathan Bjerg Møller
Projektet skal give unge irakere et frirum og på lang sigt være med til at forbedre unges deltagelse og muligheder i samfundet gennem foreningsliv og sport. Men først og fremmes skal det blive nemmere at dyrke idræt og have det sjovt.
På tværs af alder, kultur, etnicitet og niveau er de mange unge irakere og danskere ligesindede gennem leg og sjov på Open Fun Football Schools i Irak – en virkelig fantastisk passion som kommer fra de unge irakere siden Cross Cultures og Operation Dagsværk ankom til Irak.
De unge irakere, som leger, danser og ler på vej i bussen til aktiviteter på den lokale fodboldbane er en livbekræftende oplevelse. Det kommer bag på en dansker, at der bliver festet og danset i så stor stil – uden alkohol. At være på grønsværen og dyrke venskaber, leg og sport – det gør dem høje!
En ung iraker fra Baghdad, Jaffa Hannon, siger: ”Det, som betyder mest for mig, er venskaber – min tid på fodboldskolen, hvor jeg kan lægge alle bekymringer bag mig og have det sjovt”.
Al Salaam og Cross Cultures organiserer træneruddannelse, fodboldskoler og netværk med ’venner og fjender’ fra nogle af de mest følsomme steder i landet – Bagdad, Kirkuk, Basra, Najaf, Sulaimainya m.fl. Jaffa brænder efter at være med og er et godt billede på potentialet blandt unge irakere.
Fodboldskoler i Irak
Sport er det bedste redskab til at fremme dialog og venskab blandt unge, mener Falah Ashoor.
Med afsæt i Baghdad udviklede Falah Ashoor en vision om at give irakiske unge og børn mulighed for sport og leg. Falah er en dansk/iraker, som flygtede fra Irak under Saddam Hussein, og kort efter diktatorens fald i 2005 vendte han hjem til Baghdad for at åbne fodboldskole. Han ville egentlig have købt sig et hus, men endte med at bruge alle pengene på at anlægge en græsbane til børnene. Der skulle flyttes sten fra en grund, som han havde købt med egne penge. Baner var der nemlig ingen af i den krigshærgede by.
I Danmark var Falah træner og dommer i IHF ved Tilst, og han har sidenhen draget nytte af sin viden som træner på danske fodboldskoler. ”Open Fun Football School er inspireret efter DBU’s fodboldskole model, og på lang sigt er det planen at skabe en foreningskultur efter dansk forbillede. At skabe venskab og samarbejde mellem børn og voksne på tværs af etnicitet, kultur og religion er kernen i projekt.
I dag er Falah ansat hos Cross Cultures, og hans engagement er en vigtig brik i realiseringen af et netværk af fodboldklubber i Irak, som bygger på Cross Cultures vision og værdier. Leg og idræt hænger sammen og er med til at forene og samle folk med forskellige baggrunde.
”Trænerne bliver uddannet til at løse opgaver med demokrati og respekt for børnene. Førhen blev der brugt hård disciplin og slag mod børnene, hvis de ikke gjorde, som de fik besked på”, husker Falah.
“Men idrætten kan være med til at forandre mennesker”, slår han fast.