24. august 2012
Indianernes vilde kakao bliver dansk gourmet øko-chokolade
Langt inde i Bolivias jungle vokser klodens bedste kakaofrugter. Sammen med indianerne i området har den danske chokoladeentusiast Rasmus Bo Bojesen skabt en produktion af eksklusive chokolader.
Fra primitive kår til blankpolerede højteknologi. Bolivianske Sumar og danske Bojesen deler passion, viden og vilje fra bønne til chokolade. Foto: Oialla
Fem flyvninger, fem timer i kano og så 15 timers gåtur. Sådan lyder ruten fra Danmark til det område langt inde i Amazonas jungle i Bolivia, hvor nogle af verdens efter sigende bedste, økologiske kakaofrugter gror vildt. Det fortæller den danske chokolademager og indehaver af firmaet Bojesen, Rasmus Bo Bojesen, der har rejst den lange vej mange gange gennem de seneste tre år for at lære om planter og høstvilkår og for at pleje et samarbejde med de indianere i området, som plukker og tørrer bønnerne.
Men trods den strabadserende rute tager både han og hans kone Pernille Lützhøft, der er salgs- og marketingansvarlig i Bojesen, gerne turen. For den er resultatet af mange års intensiv søgen rundt på kloden efter gode økologiske kakaofrugter til at producere eksklusiv økologisk chokolade af.
»Det har været meget svært at finde økologiske kakaobønner af den rigtige kvalitet. Så for nogle år siden tog vi til kakao-konference i La Paz i Bolivia, hvor vi fortalte, hvad vi ønskede. Med hjælp fra Danida kom vi i kontakt med indehaveren af et lille boliviansk familiefirma, Sumar, som fortalte, at i deres område i junglen voksede en vild kakaoplante, som ville leve op til kravene,« fortæller Pernille Lützhøft.
Parret rejste med Sumar langt ind i Amazonas jungle, langt væk fra det almindelige liv, skoler, internet og elektricitet for at se de gamle træer med den vilde kakao. Træerne vokser på forhøjninger, som de oprindelige folk anlagde. Træerne er aldrig beskåret, gødet, ukrudts- eller skadedyrbekæmpet. De indianske bønder drager i høstsæsonen ud i junglen for at samle bønnerne. Indianerne bringer bønnerne med til deres landsbyer, hvor de blandt andet tørrer på koskind i solen og ristes over åben ild.
Danske Rasmus Bo Bojesen blev i første omgang aftager. Og Danida støttede samarbejdet ved at give uddannelse til indianerne, så høst- og behandlingsprocessen kunne optimeres. Desuden stillede Danida krav til Sumar om CSR, om ordentlige løn og arbejdsvilkår til plukkerne, om at både kvinder og mænd tilgodeses og om at træerne behandles bæredygtigt. Og konkret købte Danida en ristemaskine, og cykler og kurve til plukkerne, fortæller Lützhøft. Hun understreger, at det var afgørende for både Danida, Bojesen og Sumar, at samarbejdet kunne resultere i en økonomisk sund forretning for begge parter.
»Og det er det blevet. Vi aftager 16 tons bønner om året og producerer mørk chokolade i verdensklasse, som sælges i de mest sofistikerede og eksklusive butikker verden over og serveres på toprestauranter i de store metropoler. Chokoladen hedder Oialla,« siger Lützhøft.
Danidas støtte kører nu på tredje år ud af de aftalte fire. Så næste år er samarbejde og udvikling alene op til Sumar og Bojesens firma Oialla, som producerer og forhandler chokoladen.
»Danida rådede os til i første omgang at indkøbe hos firmaet og siden indgå et mere forpligtende samarbejde. Danida mener, at fire år er nok til at sikre et bæredygtigt projekt og et godt samarbejde. Det tror vi også. Sumar har flere gange været i Danmark og set processen her. Så nu undersøger vi, hvordan vi kan udvide samarbejdet, om vi kan indtræde i Sumar eller måske lave et joint venture,« fortæller Pernille Lützhøft.
Kakaosamarbejde Danmark-Bolivia
- Danida og Håndværksrådet har hjulpet chokoladefirmaet Bojesen til en kontakt til kakaoforhandleren Sumar i Bolivia.
- Danida går ind i projektet gennem et B2B-program, der blandt andet kan undervise indianerne, sikre dem gode løn- og arbejdsvilkår.
- Efter fire år trækker Danida sig ud og overlader det videre samarbejde og den fremtidige udvikling til de to firmaer.