06. november 2022

Indien redder langt flere små børns liv

I Indien fortsætter børnedødeligheden med at rasle ned. Det viser nye tal.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tidligere var Indien kendt som et meget fattigt land, hvor det offentlige sundhedssystem var nærmest ikke-eksisterende, og hvor enormt mange børn døde af banale sygdomme som diarré.

Der er stadig mange problemer med fattigdom i Indien, men sundhedssystemet er alligevel blevet en hel del bedre i forhold til tidligere. Blandt andet er inderne blevet meget bedre til at redde nyfødte og småbørn. Det viser seneste tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Tallene viser, at i løbet af de seneste 30 år, mellem 1990 og 2020, faldt børnedødeligheden hvert år med i gennemsnit 4,5 procent. Det svarer til, at der i 1990 døde næsten 3,5 millioner indiske børn under fem år, hvor tallet i 2020 var faldet til under 800.000.

Ifølge den store indiske avis The Economic Times var fremgangen størst i delstaterne Karnataka og Uttar Pradesh, der er nogle af Indiens mest folkerige områder. Alene i Uttar Pradesh bor der over 200 millioner mennesker.

Avisen skriver også, at faldet betyder, at hele 11 indiske delstater og territorier nu har opfyldt FN’s Verdensmål om at redde flere børn fra at dø. En af ambitionerne i de 17 Verdensmål er nemlig, at antallet af dødsfald blandt børn under fem år skal ned under 25 døde for hver 1000 levende fødsler.

Det hører dog med til historien, at de 25 ud af 1000 kun er mindstemålet for at kunne sige, at et land har nået Verdensmålet om at redde flere børns liv. Verdensmålene siger nemlig, at alle dødsfald blandt børn skal forhindres, hvis det overhovedet er muligt.

Og børnedødeligheden i Indien kan stadig godt komme betydeligt længere ned. I Danmark er det for eksempel kun fire børn ud af hver tusind, der ikke når at fejre femårs fødselsdag, så der er stadig plads til forbedring i Indien.

Fører ikke til overbefolkning

Nogle vil måske tænke, at det kan ende med overbefolkning, når langt flere børn overlever i et land, hvor der allerede lever over en milliard mennesker. Men det ser ikke ud til at blive et problem på langt sigt.

I takt med at flere børn i Indien overlever, får inderne nemlig også generelt færre og færre børn. Tilbage i 1960 fik hver indiske kvinde i gennemsnit 5,9 børn, og befolkningstallet steg hurtigt. Men siden er de indiske familier blevet mindre og mindre.

I 1990 fik hver kvinde i gennemsnit 4 børn, i 2010 var tallet faldet til 2,6, og i dag får hver indiske kvinde kun 2,2 børn i gennemsnit. Det er et vigtigt tal, for det er lige omkring det antal børn, der på langt sigt vil holde befolkningstallet stabilt, så antallet af mennesker i landet altså hverken stiger eller falder.

Hvis inderne fortsætter med at få færre børn, vil befolkningstallet ligefrem begynde at falde, og fremskrivninger viser, at der sandsynligvis vil være omkring 300 millioner færre indere i verden i år 2100, hvis de nuværende trends fortsætter.