28. november 2017

Indiens toilet-revolution tager fart

Indiens regering har bygget flere end 50 millioner toiletter på tre år. Målet er at give alle landets borgere adgang til ordentlige toiletforhold i 2019.

CC BY Ignas Kukenys

CC BY Ignas Kukenys

Indien har bygget 53 millioner private og offentlige toiletter på tre år og planlægger at bygge 60 millioner flere frem mod 2019.

Det er status tre år efter, at landets premierminister Nahendra Modi i sin tiltrædelsestale i 2014 lovede inderne en toilet-revolution, som skal gøre en ende på besørgning i det fri.

Op mod halvdelen af Indiens 1,3 milliarder indbyggere forretter deres nødtørft under åben himmel og det betyder blandt andet, at landsbyområder omdannes til åbne toiletter og bakteriebomber, der særligt udsætter børn for sygdomme, infektioner og livsfarlig diarré.

Ifølge FN´s børneorganisation UNICEF, dør 400 børn hver dag i Indien, som følge af diarré og den manglende adgang til ordentlige toiletforhold er hovedårsag til op mod 80 procent af sygdomme i Indiens landområder.

Det såkaldte “Clean India”-program skal frem mod 2019 give alle indere adgang til et toilet og Indiens regering forventer at bruge mere end 200 milliarder kroner til formålet.

“Den næste udfordring bliver, at få folk til at bruge de mange toiletter, for problemet er både praktisk og kulturelt i Indien. Derfor er dialog, oplysning og holdningsændring helt afgørende for at projektet kan lykkes.”, forklarer Shivani Sood, som er projektrådgiver for hjælpeorganisationen WaterAid India.

Ifølge Shivani Sood, er et voksende antal landsbyer i færd med tage budskabet til sig. Eksempelvis har 110 landsbyer i det nordlige Indien erklæret, at de ikke ville gifte deres døtre væk til husstande uden toiletter.

Og i sommer udkom biograffilmen “Toilet: A Love Story”, en klassisk Bollywood-film med drama, sange og store følelser. Men den er også politisk og handler om et af de store tabuer i landet – afføring i det fri. Filmen var et kæmpehit og er et af årets største billetsælgere i Indien.