27. november 2015

Kap Verde klarer sig selv nu

Efter 24 år stopper BØRNEfonden sit arbejde på Kap Verde. Nu kan landet nemlig klare sig selv.

Foto: BØRNEfonden

Foto: BØRNEfonden

Svaret på om udviklingsarbejde nytter noget eller ej, findes et godt stykke ude i Atlanterhavet. Her ligger øgruppen Kap Verde, og befolkningen på de små øer godt 650 kilometer for Afrikas vestkyst kan om nogen skrive under på, at hjælpen har battet noget.

”Kap Verde er den ultimative succes-historie. Børn er kommet i skole, folk har fået arbejde og landet blomstrer,” siger BØRNEfondens administrerende direktør, Bolette Christensen.

Faktisk går det så godt, at BØRNEfonden efter 24 års arbejde i østaten har besluttet at trække sig ud af Kap Verde fra år 2017.

”Vi kan se andre steder, hvor hjælpen er mere efterspurgt, og hvor børnene og befolkningen generelt har et større behov for en stabil udvikling af skoler, sundhedshjælp og ungearbejde,” forklarer Bolette Christensen.

Skolegang har ændret alt

Da BØRNEfonden startede sit arbejde i Kap Verde fuldførte kun 32 procent 6. klasse, men i dag fuldfører ni ud af ti børn 6. klasse. Seks ud af ti børn fuldfører en ungdomsuddannelse. Tidligere kunne kun 40 procent af befolkningen læse, men i dag kan 97 procent af de 15-24 årige læse og 83 procent af hele den voksne befolkning, og det er en af hovedårsagerne til, at landet er kommet så godt videre.

”Uddannelse er alfa og omega for at gøre et land selvkørende. Det er derfor helt vildt positivt, at så mange børn kan starte i skole, og faktisk bliver der. Det skaber et fundament for, at den enkelte kan skabe sig et godt liv”, siger Bolette Christensen.

Små skridt gav store forandringer

I alt blev 6.228 børn på Kap Verde sponsoreret gennem BØRNEfonden i 2014, og tidligere lå tallet væsentligt højere. I de første år af handlede indsatsen arbejdet meget om sundhed og skolegang for de yngste. Siden er arbejdet drejet mere over på de unge med fokus på erhvervsrelevant træning og iværksætterkurser.

Kap Verde er i dag rykket fra at være et lavindkomstland til et mellem-indkomstland. Den enkelte indbygger på Kap Verde tjener nu i gennemsnit 3.620 dollars om året – det er næsten en tredobling siden år 2000.

”Mange af de børn vi har hjulpet er jo nu landets unge, og dem hjælper vi med erhvervsrelevant træning. Hovedsagen er, at de skal kunne klare sig selv,” siger Bolette Christensen.

Bolette Christensen er stolt af det aftryk, som BØRNEfonden har sat på Kap Verdes udvikling med penge fra private danskere.

”Vi har skabt store forandringer ved at lave små fremskridt hver eneste dag, i mange år. Kap Verde viser, at vi kan få lande til at stå på egne ben med en langsigtet indsats,” siger Bolette Christensen.

Trods de gode fremskridt kæmper øgruppen stadig med lokal fattigdom og andre problemer. Men i dag er udgangspunktet et andet.

”Jeg kan med god samvittighed lukke vores kontor, fordi jeg ved, at Kap Verde nu selv kan håndtere landets udfordringer og fortsætte den gode udvikling,” siger Bolette Christensen.

Kap Verde

Kap Verde er et land, der ligger på en lille øgruppe vest for Afrikas kyst. Øerne var ubeboede, da de blev opdaget af portugiserne i 1400-tallet, men blev senere centrum for handel, især med slaver. Landet blev selvstændigt i 1975 og er i dag et af Afrikas mest stabile demokratier.

Kilde: CIA World Factbook