07. november 2021

Klimaforandringerne sætter koraller i klemme

Mange af de klassiske trusler mod koralrevene kan løses relativt let lokalt. Men alle løsninger forudsætter, at de globale klimaforandringer bliver bremset.

Foto: Ishan @seefromthesky - Unsplash

De bliver kaldt ’havets regnskove’, og det er ikke uden grund. Verdens koralrev dækker kun én procent af havets areal, men er hjemsted for hele 25 procent af havets dyr, planter og andre arter. I alt er der over en million forskellige arter, der lever på koralrevene, og mange af dem har vilde farver og flippede mønstre, der gør dem til en stor oplevelse af besøge med en dykkermaske på.

Det giver turistpenge i kassen hos de lande, de forstår at værne om deres koraller. Koralturismen kaster hvert år 36 milliarder dollars af sig, viser et studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Marine Policy. Og den indtægt blegner alligevel ved siden af, at revenes overskud af fisk og skaldyr en vigtig kilde til mad og arbejde for omkring 500 millioner mennesker.

Desværre er verdens koralrev ikke længere, hvad de var engang. I de seneste 30 år er omkring halvdelen af alle verdens koralrev forsvundet. Det skyldes blandt andet forurening, fiskeri og ukontrolleret turisme. I nogle tilfælde er enorme mængder koraller ligefrem blevet gravet op af havet for at producere cement til byggeindustrien.

Alle disse problemer er alvorlige trusler mod korallerne, men kan løses med relativt simple lokale løsninger. For eksempel ved at stoppe ulovligt og skadeligt fiskeri og ved at rense spildevandet fra landjorden bedre.

Men i de senere år er en endnu større trussel mod korallerne dukket op, der ikke kan løses lokalt. De globale klimaforandringer gør vandet i havene varmere og mere syrligt, og det er skadeligt for de sarte koraller. Hvis klimaforandringerne ikke bremses, forventer forskerne, at 90 procent af verdens koralrev vil været truede inden 2030, og så godt som 100 procent i 2050.

Der er dog alligevel et vist håb. Selvom koraller er kræsne og sarte, er de dog alligevel også til en vis grad modstandsdygtige, og kan vokse tilbage, hvis de kun bliver stresset i en periode. Laboratorieforsøg har vist, at nogle koralarter har en vis evne til at tilpasse sig et ændret miljø. Ude i havet har det også vist sig, at det er begyndt at kræve højere og højere temperaturer, før korallerne begynder at dø. Alt håb er derfor ikke helt ude for verdens koralrev, selvom de forventes at gå stærkt tilbage i de kommende år