07. november 2021

Nye koralrev kan nu dyrkes på land

Den første kommercielle koralfarm har netop vundet en stor pris for sit arbejde for at dyrke og genudplante koraller. Det kan være med til at genskabe verdens tabte koralrev.

Foto: Coral Vita

Foto: Coral Vita

Verdens koralrev er under stort pres på grund af forurening, skadeligt fiskeri og klimaforandringer. I mange områder er tidligere koralrev nu enten halvdøde eller helt forsvundet. Men der er også mange projekter og initiativer i gang for at beskytte korallerne og hjælpe med at genopbygge dem.

I sidste måned modtog to venner, Gator Halpern og Sam Teicher, den prestigefyldte miljøpris The Earthshot Prize for deres arbejde med at finde ud af, hvordan man kan dyrke koraller i stor skala langt hurtigere.

”Det begyndte faktisk med at vi sad og drak øl sammen på terrassen og talte om, hvordan vi kunne oprette en koralfarm,” siger Halpern til magasinet People. ”Sam og jeg har vidst siden vi var teenagere, at vi ville dedikere vores liv til at hjælpe miljøet”.

Som sagt, så gjort. De to koraldyrkere har oprettet verdens første kommercielle koralfarm Freeport på øen Grand Bahama, øst for Florida. Her dyrker de i dag 24 forskellige arter af koraller, og det sker på en ny måde.

Først og fremmest opformerer de ikke korallerne ude i havet, men i store tanke inde på land. For det andet bruger de en ny teknik, der kaldes mikrofragmentering, hvor de forsigtigt skærer klumper af levende koral i mange små stykker, som de derefter planter individuelt i tankene.

Når de samtidig styrer vandkvaliteten og temperaturen helt nøjagtigt, får det korallerne til at vokse meget hurtigere end ude i havet. Faktisk kan nye koral-kolonier spire frem op til 50 gange hurtigere end i naturen, og det gør det muligt at dyrke dem frem på få måneder eller år, hvor det før ville tage årtier.

Samtidig med, at de dyrker dem hurtigere, har koralfarmerne også udviklet en metode til at hærde korallerne, så de bliver mere modstandsdygtige mod varmere vandtemperaturer og det surere havmiljø, der følger med klimaforandringerne.

Meningen er, at de vil opdyrke og sælge modstandsdygtige koraller i store mængder, som forskellige typer kunder så kan bruge til at genskabe ødelagte koralrev lokalt. Det kan være myndigheder eller organisationer, der ønsker at genskabe koralrev for naturens skyld og for at beskytte det fiskeri, korallerne danner basis for, og som giver jobs og mad på bordet både lokalt og globalt.

Læs mere

I de kommende ti år uddeler den britiske Prins William hvert år fem præmier på hver én million pund til de bedste projekter for at genoprette og beskytte verdens natur og biodiversitet.
Earthshot Prize