07. juli 2024

25 år efter første pride: Nu kan homoseksuelle blive gift i Thailand

Et overvældende flertal i Thailands senat har stemt for, at homoseksuelle kan blive gift.

Som det kun tredje land i Asien - og det første i Sydøstasien - har Thailand nu legaliseret homovielser. Foto: iStock

Som det kun tredje land i Asien - og det første i Sydøstasien - har Thailand nu legaliseret homovielser. Foto: iStock

Der var stor feststemning og regnbueflag ved premierministerpaladset i Bangkok midten af juni, da premierminister Srettha Thavisin havde inviteret både aktivister og lovgivere til fejring. Et kæmpe flertal i Thailands senat havde nemlig sikret, at homoseksuelle par nu kan blive gift i landet.

130 senatorer stemte for og blot fire stemte imod lovforslaget, der ikke bare ligestiller homoseksuelle når det gælder ægteskab, men også i forhold til adoption, arv og adgang til sundhedssystemet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International roser den nye lov:

”Thailand har taget et historisk skridt på vej til at blive det første land i Sydøstasien, der lovliggør ægteskab for LGBTI-par. Det er en milepæl, der er en fortjeneste efter et utrættelige arbejde fra aktivister, civilsamfundsorganisationer og lovgivere, der har kæmpet for denne sejr,” udtaler Chanatip Tatiyakaroonwong, thailandsanalytiker hos Amnesty International.

Stigende accept

Lovændringen kommer næsten 25 år efter, at den første prideparade blev holdt i landet. Thailand har oplevet stigende social accept af LGBT+-personer. Det sker blandt andet på grund af aktivisters arbejde gennem de seneste årtier. Nu mangler der bare en formalitet – en godkendelse af den thailandske konge.

Det er en stort sejr for ligestilling og menneskerettighederne i landet, skriver den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, der håber, at flere lande i regionen vil følge trop. Thailand er det kun tredje land i Asien, er tillader homoægteskaber, efter Taiwan og Nepal.

Når den nye lov er blevet formaliseret, bliver Thailand det 37. land i verden, der lovliggør homovielser helt (dertil kommer Mexico, hvor flere end halvdelen af landets stater også har ligestillet homoseksuelle ægteskab). Første gang, det skete, var i 2001, da Holland gik forrest.

Samtidig er der også kommet markant flere lande, der afkriminaliserer sex mellem to mennesker af samme køn, bare indenfor de sidste tre årtier.