20. august 2023
Global fremgang for LGBT+-rettigheder: ”En vedvarende kamp, der aldrig slutter”
LGBT+-personer har langt flere rettigheder i dag end for bare 30 år siden. Menneskers synlige kamp for ligestilling har ændret love i mange lande. Det hjælper en gruppe mennesker, der ofte er udsatte og forfulgt.
"Det er ikke et spørgsmål om at være woke eller ikke at være woke. Det er ikke en ideologi eller en Gay Agenda, som der er nogle, der siger. Det er rigtige mennesker, der lever rigtige liv," siger Peter Edelberg, forsker i LGBT. Foto: Tanushree Rao // Unsplash
I løbet af det seneste år har flere små caribiske lande gjort det lovligt for personer af samme køn at have sex. På Barbados, Antigua & Barbuda og St. Kitts & Nevis er det nu ikke længere strafbart.
Men det er ikke kun i Caribien, der er fremskridt inden for LGBT+-rettigheder. Faktisk er der fremskridt over store dele af kloden, hvis vi ser bare 30 år tilbage i tiden.
For tre årtier siden var det nemlig kun i 78 af verdens lande, at man lovligt kunne have sex med en person af samme køn. På bare en generation er det antal vokset til 122 lande, og det er en stigning på over 60 procent.
”Rundt om i verden lever LGBT+-personer ofte under forfærdelige forhold. De kan blive slået ihjel for at have sex, blive banket og udstødt,” siger Peter Edelberg, der er studielektor og forsker i LGBT+-historie på Saxo Instituttet på Københavns Universitet.
Udviklingen er foregået siden slutningen af anden verdenskrig, men de sidste 30 år er der blevet indført og ophævet love i flere lande, som styrker LGBT+-personers rettigheder, og det har en kæmpe betydning.
”Hvis der er love, der åbenlyst diskriminerer homoseksuelle, transkønnede eller biseksuelle, så henter folk jo deres legitimering i en lov,” siger han.
Hvis der står i en lov, at det er forbudt at være homoseksuel, så behøver folk jo ikke forklare, hvorfor de synes, det er forkert. Og det modsatte gør sig også gældende. Hvis det bliver tilladt at være homoseksuel, så falder forklaringsbyrden på dem, der mener, det er forkert.
”Så skal de pludselig retfærdiggøre, hvorfor de vil diskriminere LGBT+-personer. Så på den måde tror jeg, at love har en enorm betydning,” siger Peter Edelberg.
Flere love beskytter LGBT+-personer
Holland var det første land i verden, der nationalt vedtog, at to personer af samme køn kunne blive gift. Det skete i år 2000, og siden er mange flere lande kommet til. Estland er det seneste land, der har gjort det lovligt, og den lov træder i kraft ved årsskiftet. Så er det lovligt i 35 lande verden over.
På samme tid har langt flere lande fået love, der beskytter LGBT+-personer mod forbrydelser, som er baseret på deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. I 1991 var det kun tre lande, mens det er steget til 39 lande i 2019.
Stigende modstand
Men selvom der er fremgang mange steder på kloden, er der også områder, hvor LGBT+-rettighederne bliver strammet.
”Flere og flere lande er kommet med på vognen, men flere lande er også faldet af vognen igen,” siger Peter Edelberg.
For der er også en stigende modstand mod LGBT+-personer globalt. I både Afrika og Asien er der flere lande, der i dag straffer sex mellem to personer af samme køn med døden.
I 1991 kunne det udløse dødsstraf at være homoseksuel i tre procent af landene i Afrika og fire procent af landene i Asien. I 2019 er det steget til ni procent i Afrika og 19 procent i Asien.
”Der har rejst sig en modstand de sidste tyve år, hvor alt, der har med seksuel frigørelse og LGBT+ at gøre, bliver opfattet som noget vestligt,” siger Peter Edelberg.
Hvis man vil markere sig som anti-vestlig, så markerer man sig med konservative holdninger på det her punkt. Det har eksempelvis Rusland, og andre dele af både Østeuropa og Afrika gjort, forklarer han. Og det seneste eksempel er Uganda, der indførte dødsstraf for homoseksualitet i foråret.
Men LGBT+ er ikke det symbol, som nogle gerne vil gøre det til, ifølge Peter Edelberg.
”Det er ikke et spørgsmål om at være woke eller ikke at være woke. Det er ikke en ideologi eller en Gay Agenda, som der er nogle, der siger. Det er rigtige mennesker, der lever rigtige liv,” siger Peter Edelberg.
”Det er en vedvarende kamp, der aldrig slutter”.
122 lande
Registreret partnerskab
Danmark var det første land i verden til at anerkende par af samme køn. Tilbage i 1989 blev registreret partnerskab indført, og i 2012 blev det muligt for personer af samme køn at blive gift.
Love er ikke altid nok
Selvom det er lovligt i flere lande at adoptere børn i dag, er der stadig problemer, for mange af de lande, der eksempelvis sender børn til Danmark, stiller nemlig krav om, at forældrene ikke må være homoseksuelle.
Det er ikke et spørgsmål om at være woke eller ikke at være woke. Det er ikke en ideologi eller en Gay Agenda, som der er nogle, der siger. Det er rigtige mennesker, der lever rigtige liv
Peter Edelberg
Flertallet mener, at deres nabolag er et godt sted at være for homoseksuelle
For første gang nogen siden, mener et flertal af verdens befolkning, at deres nabolag er et godt sted at være for homoseksuelle, ifølge en ny måling fra Gallup.
52 procent af verdens befolkning, at deres by er et godt sted at være for homoseksuelle.
Seneste
22. september 2024