28. marts 2021

Angola afkriminaliserer homoseksualitet

Det afrikanske land kasserer gammel straffelov. Det giver håb for aktivister og organisationer, som kæmper for Lgbti+-rettigheder.

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

En ny straffelov i Angola gør det lovligt for mennesker af samme køn at have sex, og samtidig bliver diskrimination af folk på baggrund af seksuel orientering ulovligt og strafbart.

”Det er et historisk øjeblik for Angolas Lgbti+-bevægelse,” siger Helle Jacobsen, der er programleder for køn og ligestilling hos Amnesty International, som arbejder for menneskerettigheder verden over.

Lgbti+-rettigheder i Angola

Ifølge Helle Jacobsen er ændringen af loven et første og vigtigt skridt. Men det tager tid at ændre holdninger.

”Der er stadig diskrimination og vold mod Lgbti+-personer i Angola – både fra myndigheder, familier og i det generelle samfund. Det går for eksempel ud over deres adgang til arbejde, men den nye straffelov understreger heldigvis, at princippet om ikke-diskrimination gælder på arbejdspladser”.

Seksuelle handlinger mellem folk af samme køn er ulovligt i 70 ud af FN’s 193 medlemslande, som i de fleste lande straffes med fængselsdom: Alt efter landets love kan det være op til otte år eller mellem ti år og livstid. I seks lande er straffen dødsdom.

”Globalt er der både fremskridt og tilbageskridt i kampen for Lgbti+-personers rettigheder. Loven i Angola er en stor sejr, der er kommet efter års arbejde fra Lgbti+ bevægelsen i Angola. Det skaber håb for aktivister og organisationer i hele verden, der kæmper den samme kamp,” siger Helle Jacobsen.

Liv Raahauge-Pedersen

Journalist

Liv Raahauge Frederiksen er journalist. Hun er uddannet Cand. Mag i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet i 2020. Hun har tidligere været journalist hos Ekstra Bladets nichemagasin Shero og arbejdet som Content Assistant hos Infomedia. Liv skriver især om klima, bæredygtighed og menneskerettigheder.

 

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.