09. juni 2024
Børnebamser lavet med tvang. Nej vel? Ny EU-lov på vej
De seneste år er der strømmet flere og flere billige produkter til det europæiske marked, særligt fra Kina. EU intensiverer nu kontrollen med forholdene, de bliver lavet under.
Foto: iStock
Klik, klik, klik. Tilføj til indkøbskurv. Bamser, legeslim, tøj og et nærmest uendeligt univers af diverse sager til uhørt lave priser har på ingen tid fået kinesiske Temu og Shein helt til tops over danskernes mest foretrukne webshops. I USA har man længe været bekymret for, om de mange billige produkter fra Kina er blevet til ved hjælp af tvangsarbejde. Det blev i 2021 til en lov, der forbyder varer fra Xinjian-provinsen, som er berygtet for moderne slaveri.
Indtil nu har EU ikke haft lignende regler for produkter, der bliver solgt på det europæiske marked. Men nu har Europa-Parlamentet stemt for et længe ventet forbud mod at sælge, importere og eksportere produkter i EU, der er lavet af mennesker, som er tvunget til at arbejde mod deres vilje.
Fremover får medlemsstaterne og EU-myndighederne til opgave at undersøge mistænkelige varer, forsyningskæder og producenter, hvor der er risiko for tvangsarbejde.
Viser det sig, at forholdene ikke er i orden, må trøjen, lyskæden eller brødristeren ikke længere sælges i Europa. Virksomheder, som ikke overholder reglerne, vil blive straffet med bøder.
Det vil styrke vores marked, beskytte vores virksomheder og forbrugere, men hovedsageligt vil det beskytte menneskeliv.
Udtaler MEP Samira Rafaela til Euronews
Kina er i fokus
Den Internationale Arbejdsorganisation anslår, at 27,6 millioner mennesker på verdensplan stadig er udsat for tvangsarbejde. Reglerne kommer til at gælde for produkter fra hele verden, men Kina er i særligt fokus.
En ny rapport afslørede for nyligt, at det muslimske mindretal uighuerne i Xinjian-provinsen høster bomuld i berygtede fangelejre. Ifølge rapporten bliver bomulden sandsynligvis brugt af omkring 30 internationalt kendte modebrands som svenske H&M og spanske Zara.
Det kommende forbud bliver hilst velkommen af flere NGO’er, mens andre kritiserer den for ikke at komme de udsatte tvangsarbejdere til gavn.
Nu mangler forordningen at blive endeligt godkendt af det nye Europa-Parlament. Derefter skal det vedtages i Ministerrådet. Hvis alt går efter bogen, træder forbuddet i kraft i 2027.
Flere strengere regler til Temu
EU har netop skærpet reglerne overfor Temu. Platformen har nu over 45 millioner brugere om måneden og kommer derfor under kategorien ‘en meget stor online platform’, en retsakt hvor der følger et omfattende regelsæt med i EU. Dansk Erhverv mener dog kun, det er et skridt på vejen til at sikre, at virksomheden overholder EU’s krav om sikkerhed.
Zalando og Amazon er også kommet under kategorien, men har sagsøgt EU. Bryder ‘en meget stor online platform’ reglerne, kan virksomheden risikere bøder på op til seks procent af årsomsætningen.
Læs mere hos DR.
Seneste
22. september 2024