19. december 2023

Tonsvis af tøj ender hvert år på bålet, men nu siger EU stop for flamme-festen

Nyt forbud fra EU skal forhindre, at massive mængder usolgt tøj bliver sendt på forbrændingen.

Det har længe været en af modeindustriens beskidte sandheder: Hvert år bliver tonsvis af helt nyt tøj og sko brændt af, selvom det ikke fejler det mindste. Ofte sidder prismærkerne stadig på, når bluser, bukser og sko, der ikke er blevet solgt, går op i røg. Alene i Danmark, ender 677 tons tøj på forbrændingsanlægget om året, viser en undersøgelse lavet for Forbrugerrådet Tænk i 2021. Det svarer til tre millioner t-shirts om året.

Men nu siger EU stop for vanviddet: EU-Parlamentet har netop vedtaget et forbud mod at destruere nye tekstiler og sko.

”Det er på tide at stoppe modellen for ’tag, lav og smid ud’, der skader vores planet, vores sundhed og økonomi,” sagde Alessandra Moretti, medlem af Europa Parlamentet (MEP) som har stået i spidsen for at få den nye lovgivning igennem. Hun forventer, at forbuddet mod at destruere usolgte tekstiler og sko vil være med til at ændre den måde, fast fashion producenter laver deres varer i dag.

3 millioner

Så mange t-shirts svarer det til, at der bliver brændt af om året alene i Danmark.

Forbuddet kommer samtidig med en række nye regler, hvor EU forsøger at komme europæernes brug-og-smid-væk-kultur til livs. Miljøpåvirkningen af tøj, tasker og sko er nemlig kommet højt på EU’s dagsorden. Tekstilbranchen er helt i top som den fjerdemest forurenende sektor efter transport, boliger og fødevarer.

Det nye forbud er en del af det såkaldte Ecodesign-direktiv, som har til formål at sikre, at tøj og andre produkter blandt andet bliver nemmere at reparere, genbruge og genanvende.

”Nye produkter vil blive designet på en måde, der gavner alle, respekterer vores planet og beskytter miljøet,” sagde Alessandra Moretti i forbindelse med lanceringen.

I første omgang har store virksomheder to år til at leve op til forbuddet, mens mellemstore brands har seks år.

Det er stadig uvist, hvad der vil ske med modebranchens store mængder usolgt tøj i fremover. Men Dio Kurazawa, der rådgiver modevirksomheder i bæredygtighed hos The Bear Scouts, peger på, at den nye lovgivning også er en mulighed, som tøjvirksomhederne bør gribe. Kunstig intelligens giver i dag helt nye muligheder for at øge fleksibiliteten i forsyningskæderne og for eksempel sælge tøj, der først bliver sat i produktion, når det er forudbestilt af kunden. Altså såkaldt ”on demand”-produktion. ”Teknologien kan give virksomhederne større bevidsthed om, hvad de skal sætte i produktion, så der i det hele taget kommer færre usolgte varer,” siger han til Vogue Business.

Ecodesign-direktivet

Fremover skal langt de fleste produkter leve op til en række minimumskrav i EU. Det nye direktiv erstatter et gammelt direktiv tilbage fra 2009, der primært dækkede energirelaterede produkter.

Det nye direktiv kommer til at stille krav til produkters holdbarhed, brug af materialer, mulighed for genbrug og genanvendelse og produktets CO2- og miljømæssige aftryk.

Kilde: csr.dk