15. november 2020

Kolossal kulnation køber nu solceller i massevis

Når det kommer til solenergi, er australierne langt foran alle os andre. Når landet spæner afsted med solcellerne, er det dog ikke regeringens fortjeneste, men befolkningens bedrift.

Australierne er vilde med solceller. Foto: Kate Ausburn CCBY

Australierne er vilde med solceller. Foto: Kate Ausburn CCBY

Australien er verdens andenstørste eksportør af kul, og den australske regering fører bestemt ikke en grøn politik.

Alligevel trodser det australske folk den nationale pro-kul-politik og tager solenergi til sig i en sådan fart, at ingen andre lande i verden kan følge med.

”Folk gør det fordi det er billigere – meget billigere,” siger Andrew Blakers, som er professor på Collage of Engineering & Computer Science ved Australian National University og specialist i solenergi.

Der er nemlig mange penge at spare på elektricitet ved solceller.

”Har du et solcellepanel på dit hus, skal du kun af med en fjerde- til en tredjedel af prisen på elektricitet i forhold til, hvis du får elektricitet fra sort energi. Derudover kan en husholdning tjene sin investering hjem på kun tre til fire år”.

Indenfor de seneste år har millioner af australiere derfor opstillet solpaneler, og udviklingen er kun stigende. Alene i år 2020 bliver der anslået installeret solceller på 1000 huse om dagen, fortæller Andrew Blakers, og i dag pryder de skinnende paneler tagene på hver fjerde hus i Australien.

En kulnation bliver en solskinshistorie

I Australien er sol- og vinindustri så god en investering, at virksomheder i stigende grad installerer solceller på deres tage, og vindmølleparker og solcellefarme skyder op overalt, fortæller Andrew Blakers:

”Det sket ikke på grund af, men på trods af regeringen. For selvom regeringen forsøger at beskytte kulindustrien, kan de jo ikke stoppe virksomheder i at investere i vedvarende energi”.

De favorable investeringer i vedvarende energi kan derfor virkelig ses på Australiens grønne udvikling i øjeblikket:

Australierne installerer i gennemsnit per person vind og solceller dobbelt så hurtigt som i Sverige, der er nummer to i verden og fire gange hurtigere end Europa, Japan, USA og Kina.

Bare indenfor de sidste to år har Australien implementeret nye vedvarende energikilder hurtigere per indbygger end noget andet land med en befolkningen på over en million mennesker. Vedvarende energi står nu for 26 procent af Australiens elektricitetsproduktion –ti procent fra vind, ti procent fra sol og seks procent fra vandkraft.

”Hvis denne tendens forsætter, vil hvert nyt hus, over halvdelen af gamle huse og de fleste kommercielle bygninger have solceller om ti år. I 2023 vil elektricitet fra grøn energi dermed overstige sort kul, og inden 2030 vil 100 procent af australierne få deres elektricitet fra grøn energi,” siger Andrew Blakers.

70 procent af verdens befolkning lever i solbæltet – altså syd for Spanien, og har stort set de samme vind og solforhold som Australien. Derfor kan Australiens solskinshistorie være til inspiration for rigtig mange nationer.

Liv Raahauge-Pedersen

Journalist

Liv Raahauge Frederiksen er journalist. Hun er uddannet Cand. Mag i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet i 2020. Hun har tidligere været journalist hos Ekstra Bladets nichemagasin Shero og arbejdet som Content Assistant hos Infomedia. Liv skriver især om klima, bæredygtighed og menneskerettigheder.

 

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.