Mål 7

Bæredygtig Energi

Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.

Mål 7 handler om at give alle adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi. Når vi i den rige del af verden snakker om bæredygtig energi, handler det ofte om, at vi skal gå væk fra kul og olie og i stedet bruge mere energi fra sol, vind og vand. Men i mange lande laver folk stadig mad over åben ild, og her handler det i lige så høj grad om at komme væk fra at bruge osende pindebrænde i køkkenet og i stedet lave mad på f.eks. et gaskomfur.

Andelen af mennesker med adgang til gas eller elektricitet i køkkenet er steget med syv procentpoint siden 2000, men befolkningstilvæksten har samtidig betydet, at der nu faktisk er flere mennesker, der laver mad over åben ild end tidligere. Omkring 3 milliarder mennesker lever i dag på den måde.

Til gengæld stiger andelen af mennesker med adgang til elektricitet støt, og det skyldes især udbredelsen af solceller, der er faldet voldsomt i pris de senere år. Sammen med de nye LED-pærer, der kræver mindre strøm, har det givet mange mennesker i yderområder mulighed for at få lys om natten, hvilket blandt andet betyder, at skolebørn kan læse lektier, og at folk kan følge med i nyhederne i radioen eller på de smartphones, der virkelig er slået igennem i de seneste ti år, selv i meget fattige områder.

Læs mere om Verdensmål 7 på Verdensmål.org.